Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Predajcovia na jarmoku v Brezne porušili zákon

Jarmok - ilustračná foto Foto: TASR

Pracovníci Daňového a Colného úradu odhalili na jarmoku v Brezne porušenie zákona súvisiace s daňovými únikmi až v 70% prípadoch.

Banská Bystrica/Brezno 30. novembra (TASR) – Porušovanie zákona zistili dnes kontrolóri až v 70 % prípadov na Ondrejskom jarmoku v Brezne. Pracovníci Daňového a Colného úradu v Banskej Bystrici sa v krátkej a operatívnej akcii zamerali na poctivosť predajcov, ktorí na jarmoku predávali tovar a poskytovali služby. "Akciu môžeme považovať za úspešnú, ale, samozrejme, nemôžeme sa z toho tešiť, pretože až v 70 % prípadov sme narazili na porušovanie zákona," uviedla TASR hovorkyňa Finančnej správy SR Gabriela Dianová.

Konštatovala, že po tom, ako kontrolóri vyrazili do ulíc, hneď v prvých minútach zistili porušenie zákona. "Zameriavali sme sa na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice a na dodržiavanie ustanovení zákona o spotrebných daniach." Dianová pokračovala, že v štyroch prípadoch predávajúci vôbec nepoužili elektronickú registračnú pokladnicu, čo už podľa jej slov priamo súvisí s daňovými únikmi. Kontrolóri sa stretli aj s prípadom, kedy predávajúci nevydal bloček, alebo bloček nespĺňal všetky náležitosti, ktoré zákon predpisuje.

"Naši kontrolóri kontrolovali nielen stánky s občerstvením, ale aj so spotrebným tovarom, ako napríklad vianočné ozdoby alebo hračky. A čo je zaujímavé, porušenia sme zistili nielen u občanov SR, ale aj u zahraničných predajcoch," podotkla hovorkyňa. U poľských obchodníkov sa objavil aj prípad, keď predajca nemal elektronickú registračnú pokladnicu. Pričom novela zákona, ktorá platí od začiatku tohto roka, hovorí, že aj zahraničný predajca musí používať slovenskú elektronickú registračnú pokladnicu, vysvetlila Dianová.