Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Kópiu unikátneho bronzového pokladu chcú mať aj vo vlastnom múzeu

Repliku bronzového pokladu vyrobeného 1500 rokov pred Kristom plánujú vyrobiť a vystaviť v Múzeu regiónu Gortvy v Hodejove. Foto: TASR/Ján Siman

V Hodejove sa v roku 1961 nečakane objavil nález trojrozmerných bronzových predmetov, ktoré sa nápadne podobali na mykénske vzory.

Hodejov 27. marca (TASR) - Repliku bronzového pokladu vyrobeného 1500 rokov pred Kristom plánujú vyrobiť a vystaviť v Múzeu regiónu Gortvy v Hodejove.

Ako pre TASR povedal riaditeľ múzea Vladimír Gondáš, momentálne rokujú so sponzorom, ktorý je ochotný vyrobiť kópiu Hodejovského pokladu. Bronzové predmety sú momentálne v štyroch múzeách a svojimi vzormi poukazujú na kontakty medzi obyvateľmi na juhu stredného Slovenska s predstaviteľmi Mykénskej kultúry, ktorá sa v tom čase rozvíjala na juhu súčasného Grécka.

Ozdobné motívy Mykénskej kultúry obdivovali archeológovia na jaskynných maľbách v Stredomorí. V Hodejove sa v roku 1961 nečakane objavil nález trojrozmerných bronzových predmetov, ktoré sa nápadne podobali na mykénske vzory.

Repliku bronzového pokladu vyrobeného 1500 rokov pred Kristom plánujú vyrobiť a vystaviť v Múzeu regiónu Gortvy v Hodejove.
Foto: TASR/Ján Siman
"V rokoch 1500 až 1200 bola na juhu stredného Slovenska rozvinutá takzvaná Pilinská kultúra. Jej predstavitelia boli známi tým, že svojich mŕtvych pochovávali žiarovým spôsobom. Je zaujímavé, že do nádob ukladali pozostatky mŕtvych anatomicky. Teda na dne boli uložené zvyšky kostí nôh, na vrchu zase hlavy. Táto kultúra mala vynikajúco zvládnuté spracovanie bronzu. Nepredpokladám, že predmety sem doniesol Mykénčan. Poklad alebo odborne depod z Hodejova poukazuje na kontakty medzi Mykénskou a Pilínskou kultúrou. Dôvody, prečo boli predmety ukryté v hradnom Hodejovskom kopci, už asi nikdy nezistíme, pretože miesto nálezu zostalo poškodené," povedal archeológ Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote Alexander Botoš.

Múzeum regiónu Gortvy v Hodejove vzniká po oprave tamojšieho kaštieľa. Okrem expozícií jednotlivých obcí chcú návštevníkom pripomenúť historickú dôležitosť celého regiónu.

Tu bude player


"Poklad v Hodejove sa našiel pri ťažbe v kameňolome na hradnom kopci. Objavil ho v roku 1961 strelmajster János Delamária, potomok starých talianskych kamenárov. Poklad našiel na dvakrát a doteraz nevieme, či šlo o jeden poklad, alebo dva rozdielne. Celkovo tam pozbierali 361 kusov bronzových šperkov a zbraní a jantárové náhrdelníky. Okrem toho sa tam objavilo aj hlinené závažie. Teraz sa nám črtá spolupráca so sponzorom, ktorý je ochotný nechať pre nás vyrobiť repliky jednotlivých predmetov. Podľa doterajších informácií majú byť také presné, že voľným okom vo vitríne nebude možné rozoznať rozdiel medzi pravým pokladom a napodobeninou," dodal Vladimír Gondáš.