Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Korunovačné dni v Bratislave naladia na dobu renesancie

Korunovačné dni, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dóm sv. Martina, v ktorom v rokoch 1563 až 1830 korunovali desať kráľov, jednu panujúcu kráľovnú a sedem kráľovských manželiek, bude prístupný verejnosti počas celého festivalu.

Bratislava 28. júla (TASR) - V hlavnom meste sa v piatok začínajú Bratislavské korunovačné dni 2023. Trojdňový historický festival naladí svojich návštevníkov na dobu renesancie. Oficiálne ho tvorí komponovaný program s názvom Renesančné obrázky s ukážkami sokoliarstva, šermu, tanca a dobovej hudby.

Dóm sv. Martina, v ktorom v rokoch 1563 až 1830 korunovali desať kráľov, jednu panujúcu kráľovnú a sedem kráľovských manželiek, bude prístupný verejnosti počas celého festivalu. "Katedrála bude otvorená počas korunovačného festivalu v piatok, sobotu aj nedeľu, s výnimkou konania svätých omší," potvrdil pre TASR Vladimír Grežo, predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board (BTB), ktorá je organizátorom festivalu s bezplatnými prehliadkami mesta spojenými s korunovačnou históriou Bratislavy. Pripomenul, že v chráme, ktorý bol korunovačným kostolom uhorských panovníkov, sa uskutoční viacero podujatí, návštevníci tam budú môcť obdivovať aj repliku uhorskej kráľovskej koruny, odznie tam aj organový koncert.

Hlavný program bude prebiehať v sobotu (29. 7.) od 15.00 h. Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta budú môcť obdivovať výpravný 200-členný korunovačný sprievod, ktorý povedie z Bratislavského hradu uličkami Starého Mesta až na Hlavné námestie, kde sa bude pripomínať korunovácia Leopolda I. a symbolické vzpínanie koňa na štyri svetové strany. Diváci si okrem korunovácie môžu pozrieť aj divadelno-šermiarsky program, predvedú sa tiež sokoliari.

Do Bratislavských korunovačných dní 2023 sa zapojilo aj Veľvyslanectvo Španielska v Bratislave pri príležitosti prevzatia španielskeho predsedníctva v Rade EÚ. V rámci festivalového programu pripomenú umelci tancom a príbehmi život Márie Španielskej, manželky cisára a kráľa Maximiliána II. Habsburského.

Počas celého víkendu bude bezplatne prístupná nová šifrovacia hra s názvom Príbeh ukradnutej koruny. Hru si môže zahrať ktokoľvek na svojom mobilnom telefóne pripojenom na internet v centre Bratislavy.