Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Košariskách si pripomenuli výročie narodenia M. R. Štefánika

Busta na rodnom dome generála Milana Rastislava Štefánika počas pietnej spomienky pri príležitosti 96. výročia Štefánikovho tragického úmrtia, 3. mája 2015 v Košariskách. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Spomienkový program v rodnej obci tejto slovenskej osobnosti vyvrcholil dnes dopoludnia slávnostnými bohoslužbami v evanjelickom kostole.

Košariská 26. júla (TASR) - Kultúrnym programom, prednáškou, filmovým večerom či sprístupnením čiastočnej reinštalovanej expozície v múzeu si v počas soboty (25.7.) a dnešného dňa v myjavskej obci Košariská pripomenuli 135. výročie narodenia generála Milana Rastislava Štefánika. Spomienkový program v rodnej obci tejto slovenskej osobnosti vyvrcholil dnes dopoludnia slávnostnými bohoslužbami v evanjelickom kostole.

Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Slovenských národných rád (SNR) v Myjave pri tejto príležitosti sprístupnilo verejnosti čiastočne reinštalovanú expozíciu Múzea Milana Rastislava Štefánika, ktoré sa nachádza v jeho rodnom dome v Košariskách. "Reinštalovaná expozícia vychádza z tej pôvodnej z roku 2005, ktorej autormi sú Eva Králiková a Dušan Kováč. Je doplnená o niektoré artefakty, ktoré sa viažu k osobnosti Štefánika," uviedla dnes pre TASR riaditeľka SNM -Múzea SNR v Myjave Alena Petráková.

Priblížila, že návštevníci si môžu pozrieť Štefánikovu leteckú koženú bundu, ktorú mal oblečenú v čase jeho tragickej smrti, jeho topánky, tiež zbierkové predmety, ktoré si astronóm, letec, diplomat a politik priniesol zo svojich ciest po celom svete. "Ide o rôzne drobné predmety dekoratívneho charakteru z jeho ciest po Ekvádore, Polynézii či Japonsku," spresnila.

Čiastočne reinštalovaná expozícia, ako ďalej ozrejmila Petráková, je doplnená o textovú časť, o citáty a myšlienky, ktoré vyslovil Štefánik, genézu vývoja evanjelickej fary z roku 1878, kde múzeum sídli, ako aj vývoj samotného múzea od roku 1968 až po súčasnosť. "V expozícii pribudlo približne 80 nových zbierkových predmetov, čiže ich súčasný počet je asi 300. Podstatnú časť exponátov zapožičalo Slovenské národné múzeum v Martine, ďalšie exponáty zapožičali múzeá z Košíc či Bratislavy," dodala.

Spomienka na výročie narodenia začala v sobotu 25. júla popoludní slávnostným aktom položenia vencov a kytíc pred Štefánikovým rodným domom a pokračovala prednáškou Evy Králikovej, spoluautorky výstavy v Múzeu M. R. Štefánika, spomienkami pranetere generála Tamary Dudášovej, dynamickými ukážkami zo života a bojov Československých légií. Sobotňajší program zavŕšilo umelecké pásmo o živote Štefánika a filmový večer v evanjelickom kostole. Spomienka vyvrcholila dnes dopoludnia spomínanými slávnostnými službami Božími v evanjelickom kostole, ktoré celebroval dekan Ľubomír Batka.