Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Centrum klinických zručností v Košiciach pomôže pri výučbe veterinárov

Na snímke študentky vyšetrujú model psa počas otvorenia Centra klinických zručností na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach 12. apríla 2018. Foto: TASR - Roman Hanc

Takto nadobudnuté zručnosti pomáhajú zlepšiť ošetrenie zvierat.

Košice 12. apríla (TASR) – Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach vo štvrtok slávnostne otvorila nové samostatné pracovisko s názvom Centrum klinických zručností (CKZ). Jeho úlohou je rozšírenie možností študentov získavať praktické zručnosti s použitím makiet a modelových pacientov ešte pred tým, ako sú v priamej výučbe použité živé zvieratá. Takto nadobudnuté zručnosti pomáhajú následne minimalizovať bolesť ošetrovaných zvierat.

"Osvojenie si zručností v známom prostredí bez možnosti poškodenia reálneho pacienta umožňuje študentom vykonávať úkony opakovane a bez stresu vznikajúceho v rušnom klinickom prostredí. V dôsledku toho sú študenti lepšie pripravení a schopní optimalizovať svoje ďalšie vzdelávanie a skúsenosti v klinických podmienkach," uviedol vedúci CKZ Valent Ledecký.



Podobné univerzitné pracoviská sú postupne zriaďované v krajinách Európskej únie s cieľom poskytnúť budúcim absolventom veterinárnych vysokých škôl možnosti štandardizovanej praktickej výučby špecifických zručností. "CKZ zahŕňa viacero priestorov pre široké spektrum klinických zručností, napríklad anestéziológia, kritická medicína, desmurgia, fluidná terapia, konzultačná miestnosť, operačná sála, röntgenologická a ultrasonografická vyšetrovňa," priblížila odborná pracovníčka centra Mária Kuricová.

K výhodám nového centra v areáli UVLF tiež patrí, že praktické cvičenia môžu byť vopred dobre naplánované, organizované a komplexné, výsledky vzdelávania možno mapovať na základe kompetencií absolventa a študent má možnosť poučiť sa z vlastných chýb a získať spätnú väzbu.

Myšlienka rozvojového projektu vznikla podľa rektorky UVLF Jany Mojžišovej v roku 2015. "Ministerstvo školstva nám pridelilo na toto centrum sumu 60.000 eur a zvyšných zhruba tiež 60.000 eur sme potom financovali z vlastných zdrojov," povedala pre TASR.