Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Do súťaže o zmenu podoby sídliska Luník IX sa prihlásilo 24 záujemcov

Lunik IX, ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Účelom súťaže je pretvoriť starý fenomén Luníka IX na nový, príťažlivejší model sídliska.

Košice 18. júla (TASR) - Do ideovej urbanisticko-architektonickej súťaže Luník IX sa prihlásilo 24 záujemcov. Vyhlásilo ju mesto Košice, v spolupráci s Mestskou časťou (MČ) Košice - Luník IX a neziskovou organizáciou ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj. Účelom súťaže je pretvoriť starý fenomén Luníka IX na nový, príťažlivejší model sídliska.

"Do súťaže sa registrovalo 24 záujemcov, čo neznamená, že všetci aj odovzdajú súťažné návrhy. Obhliadky priamo na Luníku IX sa zúčastnilo takmer 20 záujemcov. Privítal ich starosta MČ Marcel Šaňa, previedol po sídlisku a spoločne so zástupcami ETP Slovensko a Útvaru hlavného architekta mesta Košice diskutovali o problematike súťaže v komunitnom centre," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

MČ Luník IX podľa jej slov v súčasnosti nedisponuje žiadnou urbanistickou štúdiou, ktorá by komplexne riešila budúci stavebný rozvoj na sídlisku. Preto sa mesto rozhodlo vyhlásiť verejnú súťaž. Ako povedala, charakter sídliska sa podstatne mení.

"Bytový fond sídliska sa búraním bytových domov zredukoval približne na polovicu oproti pôvodnému stavu. Zároveň juhovýchodne od sídliska vznikla ilegálna osada 'Mašličkovo', ktorú založili obyvatelia z asanovaných bytových domov. Na sídlisku je akútne potrebné vyriešiť problém bytovej otázky, a to nie len jednorazovou výstavbou nových nájomných bytov pre obyvateľov sídliska, ale najmä novým, invenčným a udržateľným riešením, ktoré nasmeruje Luník IX k vyššej kvalite bývania a bude pozitívne vplývať na spôsob života jeho obyvateľov," dodala Šnajdárová.

Najdôležitejším cieľom súťaže je podľa hovorkyne na základe odbornej diskusie nájsť komplexné riešenie rómskej otázky pre spomínané sídlisko, ktoré by ho časom dostalo na úroveň akéhokoľvek iného sídliska.

Aktuálne sú evidované dva investičné zámery na sídlisku. MČ má záujem o výstavbu dvojpodlažných bytových domov nižšieho štandardu a mesto Košice v spolupráci s ETP Slovensko plánuje podporiť a poskytnúť pomoc individuálnym stavebníkom.