Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Košiciach sa začalo ekonomické Slovensko-ukrajinské fórum

Štátne divadlo v Košiciach Foto: TASR

Ekonomické fórum v priestoroch Kulturparku je súčasťou Dní Ukrajiny, ktoré sa v Košiciach konajú od 14. do 23. apríla.

Košice 20. apríla (TASR) – Na rozvoj ekonomickej spolupráce je zamerané štvordňové Slovensko-ukrajinské fórum SUBF 2015, ktoré sa dnes začalo v Košiciach. Zúčastnené subjekty na ňom prezentujú svoje výsledky a v rámci bilaterálnych rokovaní môžu nadviazať nové kooperačné vzťahy.

Na podujatí pod záštitou premiéra SR Roberta Fica sa zúčastňujú zástupcovia viac než 100 výrobných i obchodných spoločností, inštitúcií, diplomatických misií a univerzít zo Slovenska a Ukrajiny, ale aj z Nemecka, Česka, Bieloruska, Kazachstanu, Poľska a Maďarska. Organizátorom je v spolupráci s partnermi Východoslovenská investičná agentúra (VIA). Podľa nej ide popri projekte reverzných dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu o najucelenejšiu a veľmi konkrétnu formu budovania nových vzťahov, ktorá môže priniesť obom stranám v blízkej budúcnosti podnetné hospodárske výsledky.

Fórum v košickom Kulturparku otvorili minister hospodárstva SR Pavol Pavlis a za Ukrajinu zástupca ministra ekonomického rozvoja a obchodu Ruslan Adolfovič Korž. V úvodnej časti odzneli nosné príspevky týkajúce sa možností podnikania a investovania v oboch krajinách.



Podujatie je rozdelené na tri časti – konferenciu, výstavu Expo a dvojstranné rokovania obchodných partnerov "B2B" (Business-to-business). Konferencia sa venuje štyrom základným témam, a to energetike, strojárstvu, informačným technológiám a cestovnému ruchu.

Situácia na Ukrajine je poznačená ozbrojeným konfliktom na východe krajiny. Minister Pavlis vyzdvihol, že okrem slovenskej pomoci Ukrajine formou reverzného toku plynu a humanitárnej pomoci dochádza aj k takejto ekonomickej forme spolupráce. O rozvoji hospodárskych vzťahov rokoval aj na osobitnom stretnutí s ukrajinským námestníkom ministra Koržom. "Hovorili sme o možnosti spolupráce v oblasti energetiky, automobilového priemyslu a leteckej dopravy, ale, samozrejme, počkáme si na závery aj týchto stretnutí a budeme vzájomne potom komunikovať témy, ktoré sú vzájomne prospešné pre oba štáty," uviedol pre novinárov. Ukrajinskej vláde ponúkol aj skúsenosti z prístupového procesu Slovenska do EÚ a zo slovenskej privatizácie.

Ukrajinský námestník ministra ocenil slovenskú podporu pre Kyjev, ako aj intenzívne kontakty predstaviteľov oboch krajín. "Slovensko môže byť príkladom konštruktívneho dialógu na najvyššej úrovni pre ostatné krajiny," konštatoval. Ukrajinský veľvyslanec v SR Oleh Havaši dodal, že ďalším podnetom pre rozvoj dvojstranných vzťahov bude návšteva prezidenta SR Andreja Kisku na Ukrajine 20. - 21. mája.

Ekonomické fórum v priestoroch Kulturparku je súčasťou Dní Ukrajiny, ktoré sa v Košiciach konajú od 14. do 23. apríla. "Chceme využiť geografickú polohu nášho mesta a vytvoriť z neho vstupnú bránu Európskej únie smerom na Ukrajinu, a pre ukrajinské podnikateľské subjekty, ako aj subjekty zaoberajúce sa turizmom vytvoriť z Košíc vstupnú bránu do Európskej únie," povedal primátor Richard Raši.