Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na troch stredných školách v Košiciach pribudli experimentálne odbory

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Podľa hovorkyne Košického samosprávneho kraja prišla požiadavka na vznik odborov zo strany zamestnávateľov.

Košice 5. septembra (TASR) – Na troch stredných odborných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) pribudli od nového školského roka nové experimentálne odbory.

"Odbor Asistenčné služby pre veterinárne ambulancie v študijnom odbore veterinárny asistent pre ambulancie v Projekte experimentálneho overovania školského vzdelávacieho programu sa otvára na Strednej odbornej škole veterinárnej v Košiciach. V odbore Digitálna maľba – koncept art sa môžu vzdelávať stredoškoláci na Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach. Na SOŠ technickej na Kukučínovej ulici otvárajú experimentálny študijný odbor Technik vodár – vodohospodár. Otváranie nových odborov a ich experimentálne overovanie je zvyčajne požiadavka zo strany zamestnávateľov. Dĺžka experimentálneho overovania je závislá od dĺžky štúdia daného odboru," informovala hovorkyňa kraja Katarína Jantošovičová.

Svoju činnosť začali aj štyri nové elokované pracoviská stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. "SOŠ na Markušovskej ceste v Spišskej Novej Vsi bude mať elokované pracovisko v Rudňanoch, SOŠ J. Bocatia Košice otvorí nové pracovisko v meste, SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku na Kukučínovej vo Viničkách a SOŠ na Mierovej v Strážskom v Pavlovciach nad Uhom,“ priblížila hovorkyňa kraja.

V školskom roku 2016/2017 očakávajú podľa jej slov na stredných školách v územnej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja 6523 prvákov v dennej forme štúdia, štvorročných a päťročných študijných odboroch stredných odborných škôl, štvorročnom, päťročnom a osemročnom gymnaziálnom vzdelávaní a v šesťročnom vzdelávacom programe odborov vzdelávania v konzervatóriách a trojročných a štvorročných učebných odboroch stredných odborných škôl.

"Toto číslo nezahŕňa prvákov, ktorí nastúpia v dvojročných učebných odboroch vzdelávania určených pre žiakov, ktorí neukončili vzdelávací program základnej školy v poslednom ročníku, alebo posledný ročník neukončili úspešne, prvákov v nadstavbovom a pomaturitnom štúdiu a žiakov v externej forme vzdelávania," spresnila Jantošovičová. Na stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK nastúpi do prvých ročníkov v uvedených formách a odboroch vzdelávania 5212 žiakov, čo je pokles v porovnaní s minulým rokom.

Presné počty žiakov budú známe až po 15. septembri, keď sa robí zber údajov pre normatívne financovanie. Nový školský rok otvorili na 63 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, z toho na 19 gymnáziách, dvoch konzervatóriách, 40 stredných odborných školách a na dvoch spojených školách.