Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košice investujú do opráv ciest v tomto roku viac ako 7 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Okrem dotácie MF SR je v rozpočte mesta vyhradených ďalších 575.000 eur na súvislé opravy komunikácií.

Košice 23. februára (TASR) – Mesto Košice investuje v tomto roku do opráv a rekonštrukcií ciest viac ako sedem miliónov eur. Päť miliónov eur získalo ako finančnú výpomoc z Ministerstva financií (MF) SR. Podľa hovorkyne mesta Lindy Šnajdárovej ide o ďalšiu etapu najväčšej rekonštrukcie cestných komunikácií na území mesta za ostatné roky.

Okrem dotácie MF SR je v rozpočte mesta vyhradených ďalších 575.000 eur na súvislé opravy komunikácií. "Popri súvislých opravách sa realizuje každoročne i bežná údržba komunikácií vo výške približne 1.500.000 eur, v čom je zahrnutá aj oprava výtlkov, ktoré vznikajú v zimnom období, opravy schodov, chodníkov, odvodnenia komunikácií a podobne," uviedla Šnajdárová.

Mesto Košice začalo v prvom februárovom týždni s opravami výtlkov na cestných komunikáciách. Tie sú spôsobené predovšetkým v dôsledku zimy a nepriaznivého počasia.

"Keďže počasie je v posledných týždňoch premenlivé, mráz strieda teplé počasie, tak sa na poškodených miestach vytvárajú trhliny a následne i výtlky. Na ich odstránenie používa mesto Košice náhradné technológie - studenú obaľovanú zmes a liate asfalty. Práce sa realizujú v závislosti od poveternostných podmienok. Najväčším nepriateľom pri prácach je ale počasie, hlavne voda a vlhkosť," uviedla hovorkyňa.

Najviac výtlkov sa podľa radnice vyskytuje na najpoužívanejších cestných komunikáciách, teda na hlavných ťahoch a trasách MHD, ktoré majú v rámci opravných prác prioritu. Opravy sa vykonávajú aj mimo hlavných ťahov v závislosti od rozsahu poškodenia a konkrétnych lokalít.

"Minulý týždeň sa realizovali opravy havarijných výtlkov na uliciach Štúrova, Národná trieda - križovatka Vodárenská, Stará Spišská cesta, oprava priepustu na ceste na Kavečany, Vodárenskej ulici, Triede KVP, Slaneckej ceste, uliciach Klimkovičova, Ondavská, Gemerská, Jána Pavla II, Moskovská, Opatovská cesta, Považská," priblížila Šnajdárová.

Tento týždeň budú prebiehať opravy na uliciach Hlinkova, Štúrova, Štefánikova, Moyzesova, Popradská, Moldavská, Abovská, Idanská, Važecká, Rastislavova, Protifašistických bojovníkov, Komenského–Kostolianska, Trieda SNP, Národná trieda, Trieda KVP, na Hanisku a Južná trieda.

"Svoje postrehy môžu adresovať magistrátu aj Košičania, a to prostredníctvom e-mailu na doprava@kosice.sk. K dispozícii majú aj 24-hodinovú službu dispečera. Výtlky taktiež možno nahlásiť priamo mailom na adresu vytlky@kosice.sk," dodal primátor Richard Raši.