Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Koncert Svetlo porozumenia 2017 napomôže spolunažívaniu

Na archívnej snímke Cigánski diabli. Foto: propagandahouse.sk

Projekt Svetlo porozumenia 2017 v Košiciach spojí slovenkých a zahraničných umelcov na jednom pódiu.

Košice 13. októbra (TASR) - Spojenie popredných slovenských a zahraničných umelcov na jednom pódiu v netradičnom kultúrnom projekte Svetlo porozumenia 2017 má symbolizovať solidaritu a jednotnosť ľudí. Piaty ročník tohto podujatia sa uskutoční koncom októbra v Prahe a Košiciach.

Medzikultúrny projekt Svetlo porozumenia pozostáva zo spoločného vystúpenia umelcov najrôznejších hudobných žánrov, etník, ako aj vierovyznania. Spoločný koncert, počas ktorého sa predstaví približne 100 umelcov, má podľa organizátorov ukázať, že umenie, hudba a tanec nepozná hranice.

"Každý rok sa nejakým spôsobom vo svete dejú veci ohľadom vojen, pohybu národov. Týmto projektom sa snažíme upriamovať pozornosť práve na toto celosvetové dianie a v podstate myšlienkové pochody v každom človeku. Aj názov projektu Svetlo porozumenia je hlavne o tom, aby sme si ako ľudia uvedomili, že sme tu veľmi krátky čas a je veľmi zbytočné a veľmi zlé, keď si tento krátky čas, ktorý sme na svete, nejakým spôsobom komplikujeme," uviedol výkonný riaditeľ Svetla porozumenia Rastislav Šimko.

Zakladateľom projektu je židovský duchovný Peter Gyori.

V rámci piateho ročníka vystúpia súrodenci Marián a Ľubica Čekovskí, Cigánski diabli, Peter Tomko, členovia orchestra Štátneho divadla v Košiciach, skupina Peter Bič Projekt a ďalší. Koncert sa koná pod záštitou primátora mesta Košice Richarda Rašiho.

Košické vokálne teleso Voces Gregorianae Cassovienses sa predstaví skladbami z rôznych náboženských tradícií. "Chceli by sme ponúknuť štyri skladby z latinskej cirkvi, potom z byzantskej, ďalšie skladby máme z gréckej a židovskej tradície. Všetko je v pôvodných jazykoch a žánroch," priblížil vedúci telesa Ján Veľbacký.

Myšlienka netradičného spojenia umelcov na jednom pódiu pod názvom Svetlo porozumenia sa zrodila v Prahe, kde už má tento projekt tradíciu, ktorá sa začala písať v roku 2005. Koncert sa vtedy konal v Španielskej synagóge a v Kostole svätého Ducha. V Košiciach sa v minulosti koncert uskutočnil v Židovskej synagóge a Evanjelickom kostole.

"Robíme to s väčším počtom umelcov, preto to je v tomto roku druhýkrát v Kunsthalle. V budúcnosti sa chceme zase vrátiť k myšlienke dvoch kostolov," povedal garant projektu Štefan Laský.

Koncert sa uskutoční 29. októbra v Kunsthalle so začiatkom o 19.00 h.