Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Na Slovensko zavíta nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Robert F. Engle

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prestížne ocenenie získal v roku 2003 za výskum v oblasti finančných trhov.

Košice 20. septembra (TASR) - Slovenská ekonomická spoločnosť (SES) v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave, Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach a Technickou univerzitou v Košiciach organizujú v dňoch 29. a 30. septembra v Košiciach výročnú konferenciu Slovenskej ekonomickej spoločnosti SEAM 2017.

Hlavnými prednášajúcimi na pôde UPJŠ v Košiciach budú nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Robert F. Engle a uznávaný ekonóm David H. Reiley, obaja zo Spojených štátov amerických.

"V rámci viac ako 100 prednášok budú na konferencii prezentované vedecké štúdie od 240 autorov a spoluautorov, reprezentujúcich viac ako 100 inštitúcií z 23 krajín sveta. Renomovaní ekonómovia z Európy, ale aj iných kontinentov, prednesú svoje prednášky s cieľom vymeniť si najnovšie poznatky o ekonomických vzťahoch a procesoch a ich uplatnení v hospodárskej praxi," uviedol tajomník SES Eduard Baumöhl.

Počas konferencie udelí Slovenská ekonomická spoločnosť Cenu pre mladého ekonóma do 35 rokov za najlepší výskumný článok prezentovaný na konferencii.

"Výročná konferencia Slovenskej ekonomickej spoločnosti napomáha napĺňať ciele spoločnosti hneď v niekoľkých rovinách. Prináša do Košíc špičkových ekonómov zo Slovenska a zo sveta, umožňuje mladým talentom načerpať skúsenosti a inšpiráciu od medzinárodne etablovaných kolegov a kolegýň, prináša i nové poznatky pre hospodársku politiku a zviditeľňuje slovenský ekonomický výskum na medzinárodnom fóre," priblížil predseda SES Martin Kahanec.

Konferenciu podporili Agentúra na podporu výskumu a vývoja, Národná banka Slovenska, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, Ekonomický ústav SAV, spoločnosti Bureau van Dijk, SAS Slovakia a hotel Golden Royal.

Robert F. Engle je profesor financií na New York University (NYU) Stern School of Business v USA. V roku 2003 získal Nobelovu cenu za ekonómiu za jeho výskum v oblasti modelovania volatility na finančných trhoch. Súčasne pôsobí aj ako riaditeľ Inštitútu volatility na NYU, ktorý na svojich internetových stránkach zverejňuje nástroje na meranie a sledovania rizika v globálnom meradle.

David H. Reiley je profesor na UC Berkeley School of Information v USA a zároveň výskumník v spoločnosti Pandora Media, Inc. Zaoberá sa experimentálnou ekonómiou, najmä meraním efektov online marketingu. V minulosti pôsobil v spoločnostiach Google a Yahoo! Research.