Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ľuďom bez domova môžete v Košiciach darovať dukáty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Venovaním hlineného platidla vo forme poukazu na jedlo, hygienu, ošatenie či nocľah, môže mať darca istotu, že jeho dar bude účinný.

Košice 19. septembra (TASR) - Ľuďom bez domova v Košiciach bude možné pomôcť darovaním hlinených dukátov, za ktoré si budú môcť vymeniť jedlo, ošatenie alebo zabezpečiť nocľah. Arcidiecézna charita Košice prichádza s novým projektom, ktorým chce zamedziť tomu, aby darovaním peňazí nedochádzalo k prehlbovaniu závislostí u týchto ľudí.

"Arcidiecézna charita Košice poskytuje prístrešie aktuálne dvom stovkám ľudí bez domova, avšak počet bezdomovcov žijúcich v Košiciach sa odhaduje na vyše 800. Zostávajú na ulici bez účinnej formy sociálnej pomoci. Často nemajú doklady, nepoberajú žiadne dávky, sú odkázaní na žobranie. Získané peniaze len prehlbujú ich závislosti a vzďaľujú ich od skutočnej pomoci," povedala PR manažérka Arcidiecéznej charity v Košiciach Adriana Čurajová.

V praxi sa podľa jej slov stretávajú s otázkami širokej verejnosti, ako pomôcť bezdomovcom bez toho, aby dostali finančnú hotovosť priamo do rúk. "Obavy zo zneužitia získaných peňazí na iné účely, ako napríklad alkohol alebo cigarety sú zväčša opodstatnené," tvrdí Čurajová.

Ako hovorí, venovaním hlineného dukátu vo forme poukazu na jedlo, hygienu, ošatenie či nocľah, môže mať darca istotu, že jeho dar bude účinný. Hodnota jedného dukátu bude 50 centov.

"Distribučné miesta hlineného dukátu budú primárne v kostoloch v centre mesta. Takisto veľmi dobre spolupracujeme s košickým magistrátom, takisto budeme mať predajné miesto tam. Chceme ísť čo najviac k občanom, rokujeme aj s mestskými časťami, aby sme mohli dukáty ponúkať aj tam a u nás na Bočnej 2 v sociálnej poradni," vysvetlila koordinátorka projektu Jana Rečičárová.

Ľudia bez domova následne budú môcť použiť dukáty v Charitnom dome sv. Alžbety v Košiciach. Poskytnutie tejto nefinančnej pomoci motivuje podľa Rečičárovej verejnosť k väčšej dobročinnosti.

"Rovnako vytvorí možnosť zmysluplnej činnosti pri prípade stravy a výrobe dukátov pre klientov Charitného domu sv. Alžbety a krízového centra pre matky s deťmi," doplnila.

Týmto nápadom sa podľa riaditeľa charity Cyrila Korpesia inšpirovali v Prešove, kde to už funguje. Hlinený dukát má, ako hovorí, dva symbolické významy.

"Dukát je znakom bohatstva a hlina je znakom chudoby. Hlinený dukát znamená, že tí ľudia si za to budú môcť kúpiť len to nevyhnutné, čo chudobný človek potrebuje, čiže prežiť, prespať a najesť sa," dodal Korpesio.

Hlinené dukáty uvedie charita do obehu v októbri.