Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Košice pripravujú návrh, ktorý sa týka riešenia parkovania ľudí so ZŤP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mesto oslovilo občanov, ktorí využívali vyhradené parkovacie miesta na konkrétne evidenčné číslo vozidla (EČV).

Košice 24. októbra (TASR) - Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), ktoré sú existenčne odkázané na vyhradené parkovacie miesto pre vozičkára, budú mať možnosť takéto parkovacie miesto používať v Košiciach aj v ďalšom období. Ako v utorok informovala hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová, mesto oslovilo občanov, ktorí využívali vyhradené parkovacie miesta na konkrétne evidenčné číslo vozidla (EČV).

"Každému, kto sa prihlásil a požadoval vyhradené bezbariérové parkovacie miesto, bolo vyhovené. Buď bolo v mieste jeho bydliska pre neho zriadené verejné bezbariérové parkovacie miesto, alebo mu bolo bezbariérové parkovacie miesto ponechané v prípade existenčnej odkázanosti či výchovy dieťaťa na invalidnom vozíku," uviedla Šnajdárová.

Mesto podľa jej slov v tejto veci komunikovalo s Jánom Bartkom, ktorý ako člen Komisie debarierizácie mesta Košice zastupuje záujmy ľudí s ŤZP. "Prvým výsledkom bolo predloženie a následné schválenie pozmeňovacieho návrhu VZN č. 157 o dočasnom parkovaní na území mesta Košice na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Košiciach 12.12.2016," vysvetlila Šnajdárová. Poslanci mestského zastupiteľstva schválením pozmeňovacieho návrhu umožnili, aby si ľudia s ŤZP so zníženou pohybovou schopnosťou mohli zakúpiť rezidentskú parkovaciu kartu v hodnote päť eur na celý rok, platnú nielen v mieste ich bydliska, ale aj v mieste výkonu ich práce. Ako uviedla, cieľom návrhu bolo, aby mohli tieto osoby komfortne a s istotou parkovať tam, kde potrebujú.

"Mesto Košice pokračuje v komunikácii so zástupcami ľudí s ŤZP o vyhradených parkovacích miestach pre ŤZP vrátane miest vyhradených pre vozidlá ľudí s ŤZP s konkrétnym evidenčným číslom. Záujmom mesta je, aby jednotliví držitelia preukazov ŤZP mali podľa špecifikácie hendikepu optimálne umiestnené vyhradené parkovacie miesto v mieste bydliska. V súlade s týmto cieľom pripravuje mesto Košice pozmeňujúci návrh VZN č. 157, ktorý bude obsahovať konkrétne riešenia parkovania ľudí s ŤZP," informovala Šnajdárová.

Vo vyhradených parkovacích zónach majú byť podľa jej slov v súlade s platnou legislatívou 4 % vyhradených parkovacích miest pre ľudí s ŤZP, čo odpovedá počtu 354 parkovacích miest.

"Mesto Košice tento počet navýšilo na 445 vyhradených parkovacích miest, pretože v tejto časti mesta je viac ako 750 občanov s parkovacím preukazom vozičkára, ktorí sú odkázaní na individuálnu dopravu," dodala Šnajdárová.