Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Mesto Košice vyzvalo spoločnosť EEI na údržbu parkovísk

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Ide o údržbu rezidentských zón 1 až 10, centrálnej mestskej zóny a závorového parkoviska.

Košice 16. januára (TASR) - Košický mestský poslanec Jaroslav Polaček a poslanec mestskej časti Staré Mesto Rastislav Trnka podali dnes na polícii oznámenie o podozrení zo spáchania priestupku spoločnosťou EEI z dôvodu nevykonávania zimnej údržby na všetkých prenajatých parkovacích plochách. Primátora Košíc Richarda Rašiho vyzvali, aby vyriešil tento stav do 24 hodín.

Ide o údržbu rezidentských zón 1 až 10, centrálnej mestskej zóny a závorového parkoviska. Poslanci sa v podaní odvolali na nedodržiavanie Všeobecne záväzného nariadenia o čistote, ako aj na Nájomnú zmluvu medzi mestom Košice a súkromnou spoločnosťou EEI.

"Spoločnosť EEI fatálne zlyhala, nakoľko si absolútne neplní svoje povinnosti, pričom obyvatelia za službu v centrálnej mestskej zóne a v zónach 1 až 10 platia za služby," uvádzajú poslanci.

"Konkurenčné firmy v iných mestách majú vo svojich zmluvách uvedené termíny, kedy majú byť prenajaté parkoviská upratané, ako aj výšku sankcií za nesplnenie povinnosti," povedal Trnka. Jaroslav Polaček spolu s mestským poslancom Marcelom Gibódom poukazujú na to, že integrovaný záchranný systém nedokáže na medziblokových a účelových zasnežených komunikáciách vykonávať naplno svoje záchranárske úlohy. Tvrdia, že ak sa situácia do 24 hodín nezmení, sú pripravení vyzvať primátora, aby vyhlásil v meste Košice stav ohrozenia obyvateľstva z dôvodu neodpratania snehu na medziblokových komunikáciách.

Mesto Košice vyzvalo spoločnosť EEI na nápravu. "Spoločnosť EEI je zmluvne viazaná s mestom Košice, okrem iného aj na celoročnú údržbu parkovísk v 10 rezidentských lokalitách. Sme znepokojení nedostatočnou aktivitou a stavom týchto parkovísk po hustom snežení v našom meste. Vznikla výnimočná situácia, ktorú mesto priebežne rieši a to isté očakáva aj od prevádzkovateľa parkovania v rezidentských lokalitách. Okamžite vyzývame nájomcu na plnenie si zmluvných podmienok," povedala pre TASR hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.

Ako uviedol pre TASR mediálny zástupca spoločnosti EEI Karol Wolf, z parkovacích miest sa sneh odstraňuje najťažšie a trvá to vždy najdlhšie. "Najatí pracovníci a príslušná technika nemali do dnešného dňa žiadnu prestávku a pracujú nepretržite. Odpratávanie snehu z týchto miest zabezpečuje pre EEI firma KOSIT, pričom čistenie parkovísk má špeciálny režim a nesúvisí s odpratávaním snehu z cestných komunikácií v Košiciach, čo je tiež práca KOSIT-u," povedal.

"Rozumieme všetkým výhradám a sťažnostiam občanov, ale počas posledných dní snežilo prakticky 30 hodín nepretržite a napriek maximálnemu úsiliu nedokážeme odpratať sneh zovšadiaľ okamžite. Čistenie prebieha plánovane podľa zón a prebiehalo by aj oveľa rýchlejšie, keby naša technika nenarážala na množstvo zaparkovaných áut, ktoré bránia v plynulom čistení," uviedla dnes firma EEI.

Podľa stanoviska firmy je najlepšou pomocou v takto vypätých momentoch práve kooperácia s občanmi a vodičmi áut. Práce, ktoré sa dajú za normálnych okolností stihnúť napríklad do pol hodiny, trvajú v takýchto podmienkach, keď sú parkoviská plné, niekedy aj takmer tri hodiny.