Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Grant Košíc vo výške 250.000 eur získalo 40 projektov

Na snímke centrum Košíc, Alžbetina ulica, v pozadí Dóm sv. Alžbety Foto: TASR/František Iván

Do Programu na podporu projektov pre individuálnych žiadateľov a neformálne skupiny sa celkovo prihlásilo 22 uchádzačov.

Košice 25. apríla (TASR) - O finančné príspevky z mestskej grantovej výzvy na podporu kultúry, vytvorenej pred troma rokmi v Košiciach ako v prvom meste na Slovensku, sa v tomto roku uchádzalo 91 žiadateľov. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.

Do Programu na podporu projektov pre individuálnych žiadateľov a neformálne skupiny sa celkovo prihlásilo 22 uchádzačov. "Hodnotiaca komisia na základe odborného posúdenia žiadostí vybrala sedem projektov, podporených sumou 18.500 eur. Do Programu na podporu projektov pre organizácie sa prihlásilo 59 subjektov, úspešných bolo 30 projektov s celkovou dotáciou 146.500 eur. O podporu z trojročných grantov sa uchádzalo desať žiadateľov, traja dostali granty vo výške 85.000 eur," priblížila Šnajdárová.

Ako ďalej uviedla, Košice sú jedným z mála bývalých európskych hlavných miest kultúry, ktoré pokračujú aj prostredníctvom vlastného grantového systému v podpore projektov, prispievajúcich k udržateľnosti úspešne naštartovaných procesov z roku 2013. V tomto roku bolo vyčlenených na tento účel 250.000 eur, čiže o 50.000 eur viac ako po minulé roky.

"Cieľom grantovej výzvy je udržať a ďalej rozvíjať potenciál kultúrnych a kreatívnych odvetví v Košiciach. Finančné prostriedky pomôžu pri realizácii projektov, kultúrnych podujatí, v rozvoji a tvorbe partnerstiev kultúrnych organizácií, ako aj pri prezentácii tvorby a spolupráce žiadateľov. Zavedením trojročného grantu podporujeme strednodobé projekty nezávislých kultúrnych organizácií a organizácií, pôsobiacich v kreatívnom priemysle," povedal primátor mesta Košice Richard Raši.

Podmienkou získania trojročných grantov bolo zapojenie ďalších organizácií, subjektov a jednotlivcov z Košíc i zo zahraničia a dosiahnutie synergického efektu grantu vzájomnou spoluprácou a vytvorením lokálnych partnerských sietí.

Rozhodnutie o poskytnutí, resp. neposkytnutí dotácií bude žiadateľom písomne oznámené. Úspešní žiadatelia budú podľa hovorkyne mesta zverejnení aj na internetových stránkach www.kosice.sk a www.k13.sk.