Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Košickí mestskí poslanci symbolicky vyslovili nedôveru primátorovi

Na archívnej snímke primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Primátor argumenty poslancov odmieta, obhajoval sa aj realizáciou viacerých projektov.

Košice 8. februára (TASR) - Košickí mestskí poslanci na svojom štvrtkovom mimoriadnom rokovaní, ktorého zvolanie iniciovali, vyslovili nedôveru primátorovi Jaroslavovi Polačekovi. Išlo o symbolické gesto, mestské zastupiteľstvo (MsZ) nemá právomoc primátora odvolať. Za deklaratívne uznesenie hlasovalo 20 poslancov. Proti boli piati a zdržali sa ôsmi. Polaček označil uznesenie poslancov za politikárčenie.

"Návrh na vyslovenie nedôvery odôvodňujeme skutočnosťou, že primátor dlhodobo svojím správaním vo vzťahu k poslancom MsZ, viacerým štatutárnym zástupcom organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, podnikateľským subjektom pôsobiacim na území mesta, obyvateľom mesta Košice, zástupcom médií a svojimi verejnými vyjadreniami k investičným projektom, ktoré sa ukázali ako nepravdivé, vzbudzuje nedôveru verejnosti voči mestu Košice a jeho voleným zástupcom," povedal poslanec Dominik Karaffa s tým, že pod uvedený návrh uznesenia sa podpísalo 21 zo 41-členného poslaneckého zboru.

Medzi poslancami a primátorom je podľa neho už dlhodobo napätie a toto deklaratórne uznesenie vyjadruje súčasnú situáciu a zlú atmosféru. "Možno si primátor uvedomí, že asi niečo nie je v poriadku, keď ho takto vníma väčšina kolegov v MsZ," dodal. Pripomenul, že ide len o symbolické gesto. Podľa zákona o obecnom zriadení možno primátora odvolať na základe miestneho referenda.

Primátor argumenty poslancov odmieta, obhajoval sa aj realizáciou viacerých projektov. "V tomto zastupiteľstve je to úplne bežné a normálne. Spomeňme si na prezidenta Rudolfa Schustera, keď bol primátorom pred 30 rokmi. Toto sa mu takisto stalo a pozrite, aký je slávny dnes," reagoval Polaček na prijaté uznesenie o vyslovení nedôvery, ktoré označil za politikárčenie. Považuje ho aj za prejav strachu košických starostov v súvislosti s diskusiou o možnej redukcii mestských častí.