Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Košiciach vznikne Múzeum Tokajských vín

Víno Tokaj Foto: TASR/František Iván

V najbližšej budúcnosti je naplánované založenie vinárskeho múzea v Košiciach v historickej bráne k Tokajskej vínnej ceste - Múzeum Tokajských vín.

Košice 13. novembra (TASR) – Už od apríla roku 2012 realizuje mesto Košice projekt s oficiálnym názvom Rozvoj spolupráce partnerských miest na historickej Tokajskej vinnej ceste. Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová, projekt bol schválený Spoločným monitorovacím výborom pre program cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika a je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (85%), zo štátneho rozpočtu (10%) a z vlastných zdrojov (5%) a jeho súčasťou bude otvorenie Múzea Tokajských vín.

„Tokajská vínna cesta vychádza z histórie veľkých obchodných ciest v Európe. V súčasnosti ponúka možnosť zoznámiť sa priamo vo vinohradníckej oblasti Tokaj s históriou, technológiou pestovania hrozna priamo vo vinohradoch a výrobou tokajského vína v stredovekých pivniciach,“ povedala Urik Viktorínová. Zdôraznila, že zážitok s návštevy a poznania sa precíti ochutnávkami vína a regionálnych špecialít. Jej obohatením je miestny folklór, kultúrne podujatia, festivaly a návštevy historických pamiatok.

Hlavným cieľom projektu je vzájomné oboznámenie ľudí na oboch stranách hraníc so svojimi stáročnými kultúrnymi tradíciami, budovanie a posilnenie existujúcich partnerských vzťahov a prehlbovanie vzájomne prospešnej spolupráce.

„V rámci realizácie projektu sme už vydali trojjazyčné brožúry o Tokajskej vínnej ceste na propagáciu Tokajského vínneho regiónu aj partnerských miest ako turistické atrakcie, taktiež propagačno-reklamný materiál pre mesto, pre organizáciu Košice - turizmus,“ doplnila hovorkyňa mesta. Pripomenula tiež zorganizovanie vínnej deputácie – slávnostného sprievodu mestom počas dní mesta Košíc na oživenie bývalých kontaktov mesta Košice s tokajským regiónom. „Pri tejto príležitosti sa realizoval aj nákup historického koča s príslušenstvom na slávnostné ceremoniálne účely mesta a mestských slávností,“ doplnila. Mesto tiež spustilo interaktívnu web stránku o tokajskej vínnej ceste a vinárskych festivaloch v regióne.

V najbližšej budúcnosti je naplánované založenie vinárskeho múzea v Košiciach v historickej bráne k Tokajskej vínnej ceste - Múzeum Tokajských vín. „Bude to expozícia prezentujúca mesto Košice, ako bývalé vinárske mesto a mesto obchodu s tokajským vínom po celej Európe. pri tejto príležitosti plánujeme prestavbu priestorov Dolnej brány – ľavého krídla podzemného archeologického komplexu na Hlavnej ulici na účely Múzea tokajskej vínnej cesty,“ zdôraznila Urik Viktorínová. Dodala, že múzeum bude slúžiť okrem vinárskeho festivalu a iných mestských podujatí aj na reprezentatívne účely mesta. „Plánujeme tiež vydanie trojjazyčnej vedecko-popularizačnej publikácie- História tokajských vín a zorganizovanie medzinárodnej konferencie Budúcnosť Tokaja, s účasťou renomovaných vinárov, enológov z partnerských miest aj z iných známych vinárskych krajín,“ uviedla Urik Viktorínová.

Všetky plánované aktivity budú dokončené do septembra 2014. Celkový projektový rozpočet je 497.552 eur, z toho schválený rozpočet pre mesto Košice je 165.302 eur, pre mesto Abaújszántó 282.249 eur a pre Župné mesto Miškovec 50.000 eur.