Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Dni Ukrajiny prídu rektori presídlených univerzít z Krymu a Donbasu

Na snímke priestory v Kulturparku. Foto: TASR/František Iván

Slovensko-ukrajinské fórum 23. až 25. apríla bude zamerané na modernizáciu samospráv a cezhraničný potenciál, súčasné trendy vzdelávania a kybernetickú a energetickú bezpečnosť.

Košice 14. apríla (TASR) – Podnety na rozvoj cezhraničnej spolupráce s východným susedom prinesú Dni Ukrajiny, ktoré sa v Košiciach uskutočnia v dňoch 19. až 26. apríla. Program zahŕňa kultúrne i športové podujatia, prezentáciu kulinárskych špecialít či Slovensko-ukrajinské fórum s odbornou konferenciou pre samosprávy, univerzity a podnikateľov.

Slávnostné otvorenie Dní Ukrajiny bude vo štvrtok 19. apríla o 17.00 h v Kulturparku. O deň neskôr sa budú konať Dni Užhorodu pri príležitosti 25. výročia podpísania dohody o spolupráci medzi mestom Košice a centrom Zakarpatskej oblasti, ďalší deň bude venovaný Karpatskému euroregiónu.

Slovensko-ukrajinské fórum 23. až 25. apríla bude zamerané na modernizáciu samospráv a cezhraničný potenciál, súčasné trendy vzdelávania a kybernetickú a energetickú bezpečnosť.

Novinkou bude tento rok návšteva rektorov viac ako desiatich ukrajinských univerzít, ktoré sa pre ruskú anexiu Krymu a separatizmus na Donbase museli presídliť, čo malo zásadné dôsledky pre ich pôsobenie. "Cieľom je podať im pomocnú ruku, ako aj umožniť ukrajinským študentom participovať na programoch, ktoré ponúka Európska komisia v rámci programu Erasmus plus. Myslím, že Košice by sa mohli stať takým mostom pre spoluprácu s presídlenými univerzitami z Donbasu a Krymu," uviedol Eduard Buraš zo Združenia FEMAN, ktoré podujatie s partnermi organizuje.

Na 25. apríla sa pripravuje podpis memoranda o spolupráci medzi Technickou univerzitou Košice (TUKE) a Tavrijskou národnou univerzitou Vladimíra Vernadského v Kyjeve.

Súčasťou programu je aj výstava súčasného umenia zakarpatských umelcov s názvom "Edelweiss – fantóm" v Kulturparku, ako aj ďalšie sprievodné podujatia. Dni Ukrajiny vyvrcholia 26. apríla v Kunsthalle slávnostným galakoncertom s vyše 500 účinkujúcimi z Ukrajiny a Košíc.

Viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová pripomenula, že tento rok je v znamení výročí, ako je 100 rokov od vzniku Československa, 25 rokov slovensko-ukrajinských diplomatických vzťahov, štvrťstoročie partnerstva medzi Košicami a Užhorodom či pôsobenia medzinárodného združenia Karpatský euroregión.