Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Nemocnica v Šaci má prvú kliniku všeobecného lekárstva na Slovensku

Snímka Nemocnice Košice-Šac. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zabezpečovať bude vzdelávanie v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo a výučbu predmetu všeobecné lekárstvo v piatom ročníku štúdia medicíny v slovenskom a anglickom jazyku.

Košice 2. novembra (TASR) – V nemocnici v Košiciach – Šaci vznikla prvá klinika všeobecného lekárstva na Slovensku a zároveň nová klinika muskuloskelektálnej a športovej medicíny. Dekan Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) Daniel Pella dnes odovzdal slávnostný dekrét prednostom týchto nových kliník. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Agel SK Marta Csergeová.

Klinika všeobecného lekárstva Lekárskej fakulty UPJŠ a Nemocnice Košice-Šaca, a. s., 1. súkromná nemocnica je jedinou klinikou svojho druhu na Slovensku. Zabezpečovať bude vzdelávanie v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo a výučbu predmetu všeobecné lekárstvo v piatom ročníku štúdia medicíny v slovenskom a anglickom jazyku. V rámci odboru všeobecné lekárstvo klinika umožní vzdelávanie pre budúcich všeobecných lekárov pre dospelých v rezidentskom programe podporovanom Ministerstvom zdravotníctva SR.

"V súčasnosti nám v niektorých regiónoch na Slovensku chýbajú všeobecní lekári, pričom priemerný vek všeobecného lekára pre dospelých je 55 rokov. To je dôvod, prečo ministerstvo zdravotníctva podporuje tzv. rezidentský program. Jedným z cieľov je zabezpečenie dostatočného počtu všeobecných lekárov, zníženie ich vekového priemeru a zvýšenie kvality všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti," vysvetľuje prednosta Kliniky všeobecného lekárstva Peter Kalanin.

Klinika má 17 ambulancií, a to priamo v nemocnici, v poliklinike Vstupného areálu U.S. Steel Košice, v ambulantnom centre Cassovar Business Centre a na Letnej ulici v Košiciach. "Klinika všeobecného lekárstva poskytuje liečebno-preventívnu zdravotnú starostlivosť o pacienta a zahŕňa základnú ambulantnú liečebno-preventívnu starostlivosť a zdravotnú starostlivosť o dorast. Závodné ambulancie sú základnou jednotkou primárnej starostlivosti, kde je poskytovaná liečebno-preventívna a závodná zdravotnícka starostlivosť pracovníkom U.S. Steel Košice a občanom, ktorí si lekára zvolili v rámci slobodnej voľby," konštatoval Ján Slávik, riaditeľ nemocnice, ktorá je členom skupiny Agel.

Klinika muskuloskeletálnej a športovej medicíny nadväzuje na dlhoročnú prácu ortopedického oddelenia a poskytuje kompletnú ambulantnú starostlivosť a operačnú liečbu pacientom s ochoreniami a úrazmi pohybového aparátu. Medzi hlavné oblasti záujmu tímu lekárov patrí artroskopia, endoprotetika, ortopédia nohy a členka, traumatológia pohybového aparátu a v neposlednom rade športová medicína. "Veľmi si vážime ponuku Lekárskej fakulty UPJŠ zriadiť klinické pracovisko zamerané na ortopédiu a športovú medicínu. V lete tohto roku sme boli zaradení medzi FIFA Medical Centre of Excellence, čo je pre náš kolektív druhé veľké ocenenie v krátkom čase," uviedol prednosta kliniky Peter Polan.

Ročne sa na ortopédii vykonáva viac ako 2300 operácií a ambulantne je ošetrených viac ako 30.000 pacientov. Spoluprácou s Lekárskou fakultou chce nemocnica podľa Polana poznatky a skúsenosti ešte vo väčšej miere využívať aj vo vedeckej a výskumnej oblasti, a získané skúsenosti odovzdávať študentom medicíny, ako aj lekárom v postgraduálnom vzdelávaní.