Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Košickí aktivisti ohlásili protest v súvislosti s parkovaním

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Protest proti systému parkovania v Košiciach sa uskutoční sa v stredu (29.6.) o 17.00 h pred magistrátom mesta.

Košice 27. júna (TASR) – Občianska iniciatíva Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť dnes ohlásila protest. Uskutoční sa v stredu (29.6.) o 17.00 h pred magistrátom mesta Košice. Aktivisti chcú dosiahnuť, aby mesto odstúpilo od zmluvy so súkromnou spoločnosťou EEI, ktorej v polovici júna poslanci schválili rozšírenie zón plateného parkovania.

"Od stredajšieho protestu si sľubujeme hlavne to, že prídu občania Košíc a prejavia na proteste svoj nesúhlas voči systému parkovania v Košiciach, podobne ako to bolo 13.6. na mestskom zastupiteľstve. Predpokladáme, že tentoraz nás už predstavitelia mesta vypočujú," uviedol pre TASR jeden z aktivistov Henrich Burdiga.

Aktivisti tvrdia, že parkovacia koncepcia, ktorej sa mesto vzdalo v prospech spoločnosti EEI, bola aj napriek nesúhlasu verejnosti právoplatne schválená. Na mestské zastupiteľstvo prišlo vyjadriť nesúhlas s novou parkovacou politikou približne tisíc ľudí.

"Doteraz nás počúvať nechceli, teraz budú musieť. Nie je možné, aby v demokratickej spoločnosti ľudia neboli vypočutí a akceptovaní. Veríme, že sa to dá vyriešiť lepšie, rozumnejšie a lacnejšie. Nesmieme byť skeptickí, bojujeme predsa za náš život v tomto meste," tvrdia občianski aktivisti.

Medzi aktivistami sú podľa organizátorov protestu zastúpení ľudia z IT sektora, zdravotníctva, samosprávy či radov polície. "Mnohí z aktivistov si želajú ostať v anonymite, pretože sa boja možných perzekúcií, čo je v našom štáte a hlavne v našom meste, žiaľ, pochopiteľné," uviedol Burdiga.

"Počas dvoch mobilizačných aktivít sa nám podarilo rozdať viac ako 30.000 letákov a 4000 nálepiek, pričom 3000 sme ich na autá nalepili priamo pred očami ich majiteľov. Samotní Košičania si iniciatívne pýtali letáky na roznos. Zároveň sme s kolegami aktivistami vyzbierali vyše 2000 podpisov na petíciu," opísal aktuálnu situáciu ďalší z aktivistov Ladislav Strojný.



Petíciou chcú dosiahnuť zmenu koncepcie parkovania v meste. S tým, že spoločnosť EEI spravuje od roku 2012 parkovanie v centre Košíc aktivisti problém nemajú, avšak nepáči sa im to, že parkovné v meste má od prvého júla vzrásť z jedného eura na 1,50 eura.

Občianska iniciatíva tvrdí, že problematiku parkovania je potrebné riešiť, avšak prostredníctvom mestskej spoločnosti a nie súkromnej firmy. "Určite je treba parkovanie v meste riešiť na všetkých exponovaných miestach, lebo naozaj nie je možné, že prídete domov a nemôžete zaparkovať, lebo tam stoja autá s rôznymi značkami. Sú na to riešenia. Je potrebné to riešiť lokálne v konkrétnych zónach a nie povedať, že sa bude platiť v celom rozšírenom centre. Nehovoriac o tom, že firma EEI už oslovila ďalšie mestské časti a rozšíri sa to na ďalšie mestské časti," zdôraznil Burdiga.

Od 1. júla sa zóna plateného parkovania v centre mesta rozšíri o desať mestských lokalít. Na jednu bytovú jednotku bude možné zakúpiť tri rezidentské karty, cena prvej na rok bude 35 eur, druhej 70 eur a tretej 150 eur. Pre celú zónu budú platiť tarifné pásma so sadzbami od 50 centov do 1,5 eura za hodinu. Čas spoplatnenia návštevníckych miest bude počas pracovných dní od 7.30 do 18.00 h a v sobotu od 7.30 do 13.00 h. Celodenne bude možné parkovať na záchytných parkoviskách.

Nespokojní aktivisti zároveň upozornili, že ľudí nenavádzajú na protiprávne konanie tým, že nezaplatia za parkovanie. Ide o názov ich inciatívy. "Čo sa týka mňa osobne, ja určite firme EEI nezaplatím ani cent," dodal Burdiga.