Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Odhalili pamätnú tabuľu zakladateľovi prvého ARO v Československu

Podujatie Klimov deň pri príležitosti 50. výročia založenia prvého ARO v Československu a 20. výročia vzniku I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura a Univerzitnej nemocnice Pavla Jozefa Šafárika LF v Košiciach. Na snímke syn zakladateľa prvého anestéziologicko-resuscitačného oddelenia v ČSR Rudolf Klima pri portréte otca Rudolfa. Foto: TASR/František Iván

O jeho vytvorenie sa zasadil vtedajší ústavný anestéziológ vo fakultnej nemocnici MUDr. Rudolf Klima.

Košice 29. apríla (TASR) - Slávnostným a odborným programom si dnes košickí anestéziológovia pripomenuli 20. výročie vzniku I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny (KAIM) Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach a Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice a 50. výročie vzniku prvého posteľového anestéziologického oddelenia v bývalom Československu. O jeho vytvorenie sa zasadil vtedajší ústavný anestéziológ vo fakultnej nemocnici MUDr. Rudolf Klima.

"Prínosom takéhoto oddelenia bolo sústredenie pacientov vyžadujúcich monitorovanie dôležitých životných funkcií po podaní anestézie kvôli operačným zákrokom alebo iných ťažkých stavov, personálu špecializujúceho sa na ošetrovanie takýchto pacientov spoločne so sústredením špecializovaných prístrojov a monitorov," priblížil prednosta I. KAIM Jozef Firment, podľa ktorého sa bez anestéziológie nemôže realizovať a rozvíjať žiaden chirurgický odbor.

Podujatie Klimov deň pri príležitosti 50. výročia založenia prvého ARO v Československu a 20. výročia vzniku I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura a Univerzitnej nemocnice Pavla Jozefa Šafárika LF v Košiciach. Na snímke pamätná tabuľa zakladateľa prvého anestéziologicko-resuscitačného oddelenia v ČSR. Košice, 29. apríla 2016.
Foto: TASR/František Iván


Prvú takúto anestéziu vykonanú pomocou zavedenej rúrky do dýchacích ciest v bývalom Československu uskutočnila vo Vyšných Hágoch po vojne v roku 1946 profesorka Ruth Mansfieldová, britská anestéziologička, ktorá si vybavenie priniesla so sebou z Anglicka. „I. klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny UPJŠ LF patrí medzi lídrov v oblasti ďalšieho vzdelávania anestéziológov a intenzivistov na Slovensku,“ uviedla PR manažérka LF UPJŠ v Košiciach Jaroslava Oravcová.

Oslavám anestézie a tým, ktorí sa zapísali do jej histórie v našom regióne, bol určený dnešný slávnostný a odborný program v Historickej radnici nazvaný I. Klimov deň.

Podujatie Klimov deň pri príležitosti 50. výročia založenia prvého ARO v Československu a 20. výročia vzniku I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura a Univerzitnej nemocnice Pavla Jozefa Šafárika LF v Košiciach. Na snímke Rudolf Klima, zakladateľ prvého anestéziologicko-resuscitačného oddelenia v ČSR. Košice, 29. apríla 2016.
Foto: TASR/František Iván


"Zúčastnili sa ho anestéziológovia predovšetkým z Košického a Prešovského kraja, ale aj iných miest a tiež zahraniční hostia. Medziiným prezident Európskej anestéziologickej spoločnosti profesor Zeev Goldik z Izraela a tiež syn zakladateľa prvého posteľového oddelenia MUDr. Rudolf Klima mladší, ktorý kedysi sám pracoval na I. KAIM a v súčasnosti pôsobí ako anestéziológ v USA," priblížila Oravcová.

Súčasťou programu bolo aj slávnostné odhalenie pamätnej tabule zakladateľovi prvého posteľového anestéziologického oddelenia v Československu MUDr. Rudolfovi Klimovi. "Doska bude dočasne osadená vo vestibule budovy riaditeľstva UNLP a v budúcnosti by mala zdobiť priečelie budovy II. pavilónu univerzitnej nemocnice, kde pracovisko dlhé roky sídlilo, no po vzniku nového pavilónu urgentného príjmu je táto budova momentálne nevyužívaná," dodala Oravcová.

Na snímke zľava prodekan UPJŠ Jozef Firment, prezident Slovenskej spoločnosti anestéziológie a intenzívnej medicíny (SSAIM) Roman Záhorec, prezident Európskej anestéziologickej spoločnosti Zeev Golnik z Izraela, Rudolf Klima, syn zakladateľa prvého anestéziologicko-resuscitačného oddelenia v ČSR a primátor Košíc Richard Raši. Košice, 29. apríla 2016.
Foto: TASR/František Iván