Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Písanie ikon a spiritualitu prišli zažiť aj kresťania zo Singapuru

Na snímke účastníci kurzu za pomoci lektorov maľujú podľa historických predlôh obrazy Krista a Bohorodičky. Košice, 24. júla 2016. Foto: TASR Marián Holubčík

Celkovo 21 mladých ľudí zo Singapuru, Španielska, Rumunska, Poľska a Slovenska absolvovalo tento týždeň v Košiciach ikonopisecký kurz spojený s duchovným programom.

Košice 24. júla (TASR) – Celkovo 21 mladých ľudí zo Singapuru, Španielska, Rumunska, Poľska a Slovenska absolvovalo tento týždeň v Košiciach ikonopisecký kurz spojený s duchovným programom. Išlo o súčasť aktivít organizovaných jezuitmi v rámci prípravy na Svetové dni mládeže, ktoré sa začínajú v utorok (26.7.) v Krakove.

Účastníci za pomoci lektorov maľovali podľa historických predlôh obrazy Krista a Bohorodičky. Obsahom nebolo len zoznámenie sa s maliarskou technikou či miešaním farieb, dôležitá bola aj duchovná stránka písania ikony. "Cez ikony vrátane meditácií sa zoznamovali viac s východnou tradíciou. Ide o veľmi široké pole, čiže je to taký dotyk s kultúrou kresťanského východu. Myslím, že každý na tejto úrovni solídne urobil jednu ikonu, ktorú si môže odniesť," uviedol pre TASR vedúci workshopu páter Juraj Dufka.

Medzi účastníkmi bola aj 20-ročná Elaine Tsui zo Singapuru. Ikonu, ktorú vytvorila, venuje doma svojej cirkevnej komunite. "Vybrala som si túto skupinu, lebo už sedem rokov študujem maľbu a chcela som skúsiť toto maliarske umenie spojené so spiritualitou. Dosiaľ som maľovala najmä vodovými farbami a toto je pre mňa úplne nová technika, takže maľovanie ikony bolo pre mňa spočiatku dosť stresujúce," priznala.

Ikonopisecký workshop bol súčasťou jezuitskej iniciatívy Magis, v rámci ktorej sa na Slovensku konalo v uplynulých dňoch celkovo desať tzv. experimentov. V menších medzinárodných skupinách išlo o zážitok spirituality, získanie skúsenosti v službe núdznym a prežívanie viery v spoločenstve rovesníkov z rozličných kultúr. "V našom prípade už samotné písanie ikony ponúka hlbší duchovný rozmer, otváranie nových horizontov, pretože pre väčšinu ľudí je to úplne nová skúsenosť, s ktorou sa bežný človek nestretne," priblížila dobrovoľníčka a spoluorganizátorka košického experimentu Mária Podmajerská.