Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Košiciach sa premnožili potkany, mesto sa bude deratizovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mesto a jeho mestské časti vykonajú deratizáciu na celom území mesta v objektoch, ktoré sú v ich správe, alebo vo vlastníctve a na verejných priestranstvách.

Košice 28. marca (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach nariadil v termíne od 29.3. do 30.4. vykonanie plošnej deratizácie. Nariadenie sa týka všetkých košických mestských častí.

"RÚVZ dostal opakujúce sa podnety občanov na zvýšený výskyt hlodavcov, najmä potkanov vo viacerých častiach mesta. Riešenie tohto problému si vyžaduje koordinovaný postup všetkých dotknutých právnických a fyzických osôb na území mesta pri deratizácii v najkratšom časovom období," uviedla regionálna hygienička Margita Kaplanová.

"Právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia vykonajú deratizáciu v objektoch, ktoré užívajú alebo spravujú, v kanalizačných a kolektorových rozvodoch a areáloch určených na podnikanie a bývanie, vrátane objektov školských a zdravotníckych zariadení, zariadení sociálnych služieb, v bytových a polyfunkčných domoch, skladoch a na skládkach odpadov. Deratizáciu zrealizujú prostredníctvom subjektov oprávnených na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov," vysvetlila Kaplanová.

Čo sa týka fyzických osôb, tie majú podľa nej zabezpečiť deratizáciu v priestoroch rodinných domov, bytových domov a na pozemkoch, ktoré majú vo vlastníctve, alebo ich užívajú a v objektoch využívaných na chov hospodárskych zvierat. Vykonať ju môžu svojpomocne, dostupnými prípravkami, ktoré sú na to určené, alebo prostredníctvom oprávnených subjektov.

"Mesto Košice a jeho mestské časti vykonajú deratizáciu na celom území mesta v objektoch, ktoré sú v ich správe, alebo vo vlastníctve a na verejných priestranstvách," dodala hygienička.

Fyzické i právnické osoby sa musia podľa RÚVZ v prípade kontroly preukázať pokladničným dokladom o kúpe prípravku, ktorý bol použitý, alebo potvrdením o profesionálnom vykonaní deratizácie.