Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Poplach na súdoch: Polícia nenašla nahlásené bomby

Pre nahlásenie bomby evakuovali dnes ráno pred 8.00 h budovu súdov v Košiciach. Objekt prehľadáva polícia, prítomní sú hasiči a záchranári. Na Okresnom súde Košice II sa malo dnes opätovne začať pojednávanie vo vlečúcej sa kauze šikanovania rómskych chlapcov policajtmi na košickej policajnej stanici v roku 2009. Košice, 30. novembra 2016. Foto: TASR – František Iván

Bomby na súdoch nahlásil anonym.

Košice 30. novembra (TASR) – Polícia prijala na základe anonymného ohlásenia opatrenia na všetkých krajských súdoch na Slovensku, avšak s negatívnym výsledkom. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Reagovala tak na neznámeho muža, ktorý dnes ráno o 7.47 h nahlásil na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Košiciach na linku 158, že na krajskom súde je bomba.

Na základe nahlásenia polícia evakuovala dnes ráno i budovy súdov v Trnave, Košiciach a aj budovu Justičného paláca v Bratislave.

VIDEO: Poplach na súdoch: Bomba v Košiciach, Bratislave aj Trnave?



Z bratislavského Justičného paláca museli dnes ráno evakuovať všetkých prítomných. Dôvodom bolo anonymné nahlásenie bomby na krajskom súde na číslo polície 158.

"O 08.10 h sa dostavila do budovy hliadka Policajného zboru, zároveň vedenie súdu vyhlásilo prostredníctvom rozhlasu evakuáciu sudcov a zamestnancov súdu i všetkých prítomných osôb v Justičnom paláci," potvrdil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Podľa jeho ďalších slov v tejto chvíli budovu prehľadávajú policajti.

V budove súdov po anonymnom ozname a evakuácii bombu nenašli



Evakuáciu budovy košických súdov si dnes ráno vyžiadal anonymný telefonát o údajnej bombe. Neznámy muž pred 8.00 h oznámil na linku 158, že "na krajskom súde je bomba".

Na mieste zasahovala polícia, objekt prehľadávali s pomocou služobného psa na vyhľadávanie výbušnín. "Prehliadka budovy košických súdov na Štúrovej ulici bola ukončená o 10.05 h s negatívnym výsledkom. Priestory súdov boli sprístupnené pre sudcov a zamestnancov o 10.15 h a pre verejnosť o 10.45 h," informovala TASR hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

V čase šírenia poplašnej správy sa v priestoroch krajského súdu a troch okresných súdov nachádzalo zhruba 300 zamestnancov, sudcov, účastníkov pojednávaní a ďalších osôb. Na akcii sa zúčastnili príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), policajti a hasiči. K zraneniu osôb nedošlo.



Na Okresnom súde Košice II sa malo dnes o 9.00 h opätovne začať pojednávanie vo vlečúcej sa kauze šikanovania rómskych chlapcov na košickej policajnej stanici ešte z roku 2009. Krajský súd tento rok zrušil rozsudok súdu prvého stupňa, ktorý vlani vo februári oslobodil desať obžalovaných zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Odvolací senát vec pre zistené chyby vrátil okresnému súdu, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol.

K šikanovaniu šiestich rómskych chlapcov zo sídliska Lunik IX vo veku desať až 16 rokov, ktorí boli podozriví z lúpežného prepadnutia dôchodkyne, malo dôjsť 21. marca 2009 na Obvodnom oddelení Policajného zboru (PZ) Košice - Juh. V kauze boli obžalovaní vtedajší policajti - deväť mužov a jedna žena.

Budovu košických okresných súdov a krajského súdu na Štúrovej ulici museli pre anonymné nahlásenie bomby evakuovať v tomto roku už sedemkrát.

Polícia prehľadávala budovy okresného a krajského súdu v Trnave



Polícia vykonala pyrotechnickú prehliadku budov okresného a tiež krajského súdu v Trnave pre anonymné nahlásenie bomby.

Podľa slov krajskej policajnej hovorkyne v Trnave Martiny Kredatusovej nešlo o jedno nahlásenie. Jeden telefonát sa týkal výhradne trnavského okresného súdu. Druhú prehliadku robí polícia pre anonyma, ktorý nahlásil bombu na bližšie neurčenom krajskom súde, preto je potrebné prehliadnuť všetky v rámci krajov.