Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Primátor Košíc a starostovia mestských častí v Košickom kraji

Erb mesta Košice Foto: Heraldický register

Teraz.sk ponúka informácie TASR o primátoroch a starostoch košického kraja podľa neoficiálnych výsledkov.


Bratislava 15. novembra (Teraz.sk) - Kandidát pravicovej koalície na košického primátora Rudolf Bauer 15. novembra krátko po polnoci priznal volebnú porážku. Víťaznému úradujúcemu primátorovi Richardovi Rašimu (Smer-SD) mieni po oznámení výsledkov zablahoželať.

Z porážky vyjadril Bauer sklamanie. Za dobrú správu považuje, že sa podarilo v Košiciach dohodnúť na širokej stredopravej koalícii, čo môže byť príklad aj pre iné voľby a mestá. Vzdanie sa nominantky strán Sieť a Most-Híd Aleny Bašistovej v jeho prospech však podľa neho prišlo neskoro.

"Vyzerá to, že bude aj viacero neplatných hlasov kvôli tomu. Napriek tomu, že sa na konci podarilo spojiť všetky pravicové strany, už nebol dostatok času na distribúciu tejto informácie voličom. Na druhej strane pán Raši mal masívnu kampaň, samozrejme, aj to zaberá na voličov," vysvetľuje si príčiny prehry. Svojho starostu v Košiciach pozná aj tretia mestská časť - Dargovských hrdinov. Voliči dali dôveru Jozefovi Andrejčákovi zo Smeru-SD.

Neoficiálne sú známe tri mená starostov

Už skôr boli známe výsledky v časti Sídlisko Ťahanovce, ktorú bude najbližšie štyri roky viesť Cyril Betuš (nezávislý). Ako prvá bola známa starostka košickej mestskej časti Džungľa Adriana Balogová (nezávislá).

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR po zrátaní 1782 obcí. Volebná účasť v celej SR je zatiaľ 52,26 percenta.

V Ťahanovciach neoficiálne zvíťazil Betuš

Svojho starostu v Košiciach pozná ďalšia mestská časť - Sídlisko Ťahanovce. Najbližšie štyri roky ho bude viesť Cyril Betuš (nezávislý). Účasť v tomto volebnom obvode dosiahla 27,49 percenta.

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR po zrátaní 1170 obcí. Volebná účasť v celej SR je zatiaľ 54,20 percenta.

Prvou starostkou je Balogová

Prvou zvolenou kandidátkou v Košiciach je Adriana Balogová (nezávislá). Najbližšie štyri roky povedie mestskú časť Džungľa.

Účasť voličov v tomto volebnom obvode bola 41,26 %. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR po zrátaní 484 obcí. Volebná účasť v celej SR je zatiaľ necelých 55 percent.

Čiastkové výsledky v Košiciach podľa Štatistického úradu

Neoficiálne volebné výsledky v Košiciach
Foto: Štatistický úrad SR


Priebeh volebného dňa



Na snímke vľavo v pozadí úradujúci primátor Košíc Richard Raši vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014 v Barci, mestskej časti Košíc, 15. novembra 2014. Vpravo manželka Mária Rašiová a uprostred dcéra Romanka.
Foto: TASR/františek Iván
Už tradične bol medzi prvými voličmi vo volebnom okrsku 3 v mestskej časti Košice – Barca súčasný košický primátor a kandidát na túto funkciu Richard Raši (Smer-SD). Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode manželky Márie a dcéry Romany.

"Dúfam, že volebná účasť bude vyššia ako naposledy. Bol by som rád, keby sa blížila aspoň k 40 percentám," povedal Raši po vykonaní volebného aktu. Dodal, že dnešný deň strávi s rodinou tak, ako každý iný bežný víkend. "Jeden deň absolvujeme vždy prechádzku v centre mesta a ďalší deň tradične túru z Jahodnej do Košíc. Dnes sa pôjdeme pozrieť do centra, ako mesto prežilo piatkový večer," dodal.

Raši priznal, že dnešné voľby prežíva inak ako predchádzajúce. "Nevedel som zaspať," prezradil s tým, že stále v ňom doznieva volebná kampaň. "Ale verím, že o polnoci privítam novinárov s úsmevom," doplnil. Spôsob kampane komentovať odmietol a prízvukoval, že o všetkom rozhodnú Košičania.



V Košiciach odvolil R.Bauer, dúfa vo vyššiu účasť ako pred štyrmi rokmi



Kandidát na košického primátora Rudolf Bauer, ktorý má podporu 11 stredopravých strán (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS, DS, OĽaNO, Sieť a Most-Híd), dúfa, že volebná účasť v Košiciach bude vyššia ako pred štyrmi rokmi. Povedal to novinárom po odvolení vo volebnom okrsku č. 31 v Základnej škole Kežmarská v Košiciach. Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode manželky.

"Nádejam sa, že volebná účasť bude vyššia ako pred štyrmi rokmi, čiže mohla by byť vyššia ako 33 percent," povedal Bauer, ktorý končí na poste starostu mestskej časti Košice - Západ. Na starostu už nekandiduje.

Občania by v komunálnych voľbách mali podľa neho ísť voliť, je to v ich záujme. "Rozhoduje sa o veciach, ktoré sa ich týkajú najviac, či sú to medziblokové priestory, služby, ktoré mesto poskytuje, prostredie, v ktorom žijú. Keď chcú, aby sa im žilo dobre, tak je v ich záujme, aby išli voliť," povedal.

Počas volieb chce Bauer odpočívať a venovať sa rodine, až keď sa uzavrú volebné miestnosti, príde medzi volebný štáb. Väčšiu nervozitu podľa svojich slov nepociťuje, uplynulú noc spal dobre. "Očakávam pokojne, ako sa ľudia rozhodnú a prijmem obidve alternatívy," konštatoval.

Kandidáti na primátora Košíc

Rudolf Bauer - KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK-MKP, KDS, OKS, DS, OĽaNO
Jaroslav Džunko - nezávislý
Ivan Goňko - Jednota – Ľavicová strana Slovenska
Jozef Holečko - nezávislý
Richard Raši - Smer-SD
Boris Urbančík – TIP