Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Problémy s novým systémom parkovania košická UNLP zatiaľ nezaznamenala

UNLP, archívne foto. Foto: TASR/František Iván

Návštevníkov nemocnice o nových pravidlách parkovania oboznamujú informačné tabule osadené pri vstupe do jej areálov.

Košice 3. júla (TASR) – Nový systém parkovania, ktorý v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach platí od soboty 1. júla, zatiaľ podľa hovorkyne UNLP Ivany Staškovej situáciu v areáloch nemocníc neskomplikoval.

Návštevníkov nemocnice o nových pravidlách parkovania oboznamujú informačné tabule osadené pri vstupe do jej areálov. Komplikácie podľa jej slov zatiaľ nezaznamenali, keďže nové pravidlá začali platiť počas víkendu a sú letné prázdniny. "To, či zrealizované zmeny skomplikujú parkovaciu situáciu v našich areáloch, ukážu až najbližšie mesiace," uviedla pre TASR Stašková.



"Z analýzy, ktorú sme si pri tejto príležitosti nechali vypracovať, vyplýva, že až 97 percent všetkých áut opustí areál nemocnice do štyroch hodín a v priemere u nás vozidlá parkujú asi 90 minút, preto sme sa rozhodli, že zatiaľ nebudeme rozlišovať medzi pacientmi a návštevami. Obe tieto skupiny budú u nás parkovať štyri hodiny zadarmo. Po uplynutí tejto doby platí pôvodný cenník," vysvetlila hovorkyňa nemocnice.

Pre pacientov, sprevádzajúcich a návštevy slúži 70 percent parkovacích miest. Zamestnanci majú vyhradených 27 percent miest a tri percentá sú, ako povedala, určené pre vedenie nemocnice.

"UNLP v Košiciach má spolu 579 parkovacích miest v oboch areáloch. Konkrétne na Triede SNP je to 385 miest a na Rastislavovej ulici zvyšných 194 miest. Neboli vytvorené žiadne nové parkovacie miesta, ale boli odlíšené pre zamestnancov, pacientov, ako aj pre ZŤP a vedenie nemocnice," doplnila Stašková.

Ako pokračovala, zisky z parkovného za rok 2016 predstavovali približne 500.000 eur bez DPH. "Tieto peniaze boli použité na rôzne účely, napríklad na kompenzáciu strát z hlavnej činnosti alebo kultiváciu prostredia a, samozrejme, netreba zabudnúť, že aj réžia celého parkovacieho systému niečo stojí," doplnila Stašková.