Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO: Rodiny v núdzi a náhradné rodiny nájdu pomoc v novom centre

Symbol spoločnosti Úsmev ako dar - usmievavé červené srdiečko. Foto: FOTO TASR/Daniel Veselský

Na novom pracovisku bude pracovať päť nových zamestnancov, celkovo bude v Košiciach pôsobiť tím zložený z 13 pracovníkov.


Košice 4. septembra (TASR) – Rodiny v núdzi, ktorým hrozí odňatie dieťaťa, alebo náhradné rodiny nájdu oddnes pomoc a poradenstvo v novom pracovisku na Kováčskej ulici v Košiciach. V poradí druhé takéto miesto otvorila v metropole východu Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

"Sme organizácia, ktorá nepomáha väčšinou jednorazovo, ale stojíme pri ľuďoch v ťažkostiach dovtedy, pokiaľ to potrebujú. Toto pracovisko bude nápomocné iniciovať záujem o náhradné rodičovstvo na východnom Slovensku. Na východe sa umiestni 30 až 40 detí ročne do náhradnej rodinnej starostlivosti v rôznych podobách. Tento nový odborný tím, ktorý tu nastúpi, má ambíciu toto číslo zvýšiť takmer ku 100 deťom ročne," uviedol Radoslav Dráb z košickej pobočky Úsmev ako dar.

Rovnako bude nové pracovisko slúžiť i rodinám v núdzi. Ako povedal Dráb, sú v kontakte s úradníkmi v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí, ktorí monitorujú rodiny.

"Je veľmi ťažko napríklad hladnému, alebo človeku, ktorý nemá kde skloniť hlavu, rozprávať o nejakých zmenách v jeho živote. Najprv potrebujete uspokojiť jeho základné životné potreby a potom ho možno učiť ďalším veciam," vysvetlil Dráb s tým, že sa na nich obracia čoraz viac rodín v núdzi. Jeden terénny sociálny pracovník má na starosti 20 až 25 rodín.

Na novom pracovisku bude pracovať päť nových zamestnancov, celkovo bude v Košiciach pôsobiť tím zložený z 13 pracovníkov.

"Na celom Slovensku ide o 32 pracovníkov. Polovica tohto tímu bude pracovať práve v teréne s rodinami v ohrození. Druhá polovica sa bude venovať tematike náhradného rodičovstva. Prvé pracovisko spúšťame tu v Košiciach, o mesiac budeme podobné, rozšírené otvárať v Bratislave," priblížil Dráb.

Projekt finančne podporilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, prostredníctvom Implementačnej agentúry MPSVR SR.

"Na obdobie štyroch rokov sme získali 2,2 milióna eur na krytie miezd odvodov a nájmov takýchto priestorov,"
vysvetlil Dráb.

Podľa predsedu organizácie Úsmev ako dar Jozefa Mikloška, stále viac rodín na Slovensku prechádza určitou krízou. Ako tvrdí, buď si ju vyriešia samy, alebo hrozí akútne odňatie detí.

Podľa jeho slov sa v súčasnosti pripravuje veľká novela Zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorá by mala smerovať k tomu, že na celom Slovensku by mali vznikať centrá pre dieťa aj rodinu.

"V princípe ide o to, pomôcť rodine ešte skôr ako dieťa je v detskom domove, alebo skôr ako kríza dostane taký rozmer, že hrozí jeho vyňatie. My sme taký určitý predvoj tohto,"
dodal Mikloško.