Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Trebišovčanka mala na dani ukrátiť štát o vyše 470.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Znížiť výšku pre výpočet základu DPH vo výške viac ako 377.000 eur pomohla obvinenej Trebišovčanke 50-ročná žena z okresu Žilina ako konateľka dvoch košických firiem.

Košice 4. januára (TASR) – Košický krajský policajný vyšetrovateľ v týchto dňoch obvinil zo zločinu skrátenia dane a poistného 39-ročnú ženu z Trebišova. Podľa obvinenia si žena ako štatutárny zástupca jednej z košických spoločností v daňových priznaniach za zdaňovacie obdobie február 2011 až december 2011 neoprávnene odpočítala daň z faktúr za nákup a skladovanie tovarov, manipuláciu s tovarom a sprostredkovanie obchodu od piatich dodávateľov so sídlom v Košiciach.

„Takýmto konaním znížila výšku pre výpočet základu DPH a štátnemu rozpočtu Slovenskej republiky spôsobila škodu vo výške viac ako 471.000 eur,“ informovala dnes košická krajská hovorkyňa Jana Mésarová.

Obvineniu zo zločinu skrátenia dane a poistného formou pomoci čelia ďalšie tri osoby. Znížiť výšku pre výpočet základu DPH vo výške viac ako 377.000 eur pomohla obvinenej Trebišovčanke 50-ročná žena z okresu Žilina ako konateľka dvoch košických firiem. Pre firmu Trebišovčanky v uvedenom období vystavila a poskytla príslušné faktúry aj napriek tomu, že k dodaniu zdaniteľných plnení uvedených v týchto faktúrach nedošlo.

Ďalší dvaja obvinení - 46-ročný Košičan a 31-ročný muž z okresu Turčianske Teplice ako štatutárni zástupcovia dvoch iných firiem mali vystaviť a poskytnúť faktúry pre spoločnosť obvinenej Trebišovčanky vo výške viac ako 87.000 eur, hoci k dodaniu zdaniteľného plnenia uvedených vo faktúrach nedošlo.

„Dvom obvineným ženám, jednej z nich za zločin spáchaný formou pomoci, v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Ďalším dvom obvineným osobám, ktoré spáchali tento zločin formou pomoci, hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov,“ uviedla Mésarová.