Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Strana NAJ sľubuje bezplatnú prímestskú dopravu v Košickom kraji

Viktor Béreš Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Doprava zadarmo bude predstavovať výpadok 3,5 milióna eur a tieto vieme formou ďalších úspor vykompenzovať, tvrdí strana.

Košice 21. septembra (TASR) – V prípade, že strana Nezávislosť a Jednota (NAJ) uspeje vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC), zabezpečí v Košiciach dopravu zadarmo v prímestskej autobusovej doprave pred dôchodcov, študentov a invalidov. Strana to oznámila dnes na tlačovej konferencii v Košiciach.

"Vyplýva to z filozofie a vôbec z princípu, prečo vznikla strana NAJ, aby sme dane, ktoré si ľudia veľmi čestným spôsobom platia, aby sa vracali naspäť k platiteľom," uviedol predseda strany Viktor Béreš.

Na otázku, z čoho chcú bezplatnú dopravu financovať odpovedal, že sú pripravení na úspory. "Doprava zadarmo bude predstavovať výpadok 3,5 milióna eur a tieto vieme formou ďalších úspor vykompenzovať, to znamená, že máme to prepočítané. Táto suma nie je taká relevantná, ktorá by obmedzila ďalšie investičné výdavky košického VÚC," tvrdí Béreš.

Podľa jeho slov, chcú v Košiciach postaviť i najväčší a najmodernejší domov dôchodcov.

"Bude slúžiť pre klientov z Košického samosprávneho kraja (KSK), teda nielen Košičanov, ale aj ostatných obyvateľov kraja, to znamená, že chceme, aby tie peniaze, ktoré sa dnes dávajú na takzvané neverejné alebo súkromné domovy dôchodcov, aby ostali na župe a boli preinvestované do vlastných priestorov, do vlastného domova dôchodcov," vysvetlil.

Strana vystupuje proti oligarchom a finančným skupinám. V sobotu 23. septembra pripravuje v Košiciach protestné zhromaždenie proti výrubom a vývozu dreva do zahraničia. Rovnaký protest sa konal v polovici augusta v Bratislave.

"To, čo sa dnes deje, kamióny, vagóny plné dreva, je to nezastaviteľné takmer. Mali sme mnoho našich priaznivcov, ktorí povedali, že Bratislava bola pre nich veľmi ďaleko, takže tentoraz to bude v Košiciach. Požadujeme ako strana NAJ, aby sa drancovanie alebo výruby znížili o 30 percent a aby sa zastavil vývoz dreva do zahraničia," dodal Béreš.

Strana NAJ ako kandidáta na predsedu KSK do jesenných volieb postavila manažéra a učiteľa Adama Šepetku.

O post predsedu KSK sa celkovo uchádza 15 kandidátov. Primátor mesta Košice Richard Raši kandiduje za koalíciu Smer-SD, SMK–MKP, Strana zelených Slovenska a Starostovia a nezávislí kandidáti. Rastislava Trnku nominovala koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a Šanca. Karola Patakyho nominovala koalícia Most-Híd a SKOK.

Jednotlivé politické subjekty nominovali Jarmilu Tkáčovú (SNS), Rudolfa Botku (Nový parlament), Jozefa Červeňáka (Rómska iniciatíva Slovenska), Oliver Petrík (Jednota – ľavicová strana Slovenska), Lukáša Sisáka (KSS), Jána Struka (SMS) a Štefana Surmáneka (ĽSNS).

Medzi štyrmi nezávislými kandidátmi sú Róbert Bačinský, Jozef Bobík, Jaroslav Džunko a Vladislav Stanko.