Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Košice majú ako prvé mesto na Slovensku vyznačenú Svätojakubskú cestu

Na ilustračnej snímke Košice Foto: TASR/S. Písecký

Dlažbové kachličky sú umiestnené od Dómu na Hlavnej ulici až po Námestie maratónca mieru.

Košice 29. apríla (TASR) – Na Hlavnej ulici v Košiciach osadili šamotové kachličky s vyobrazením mušle, symbolu svätého apoštola Jakuba. Metropola východu má tak vyznačenú pútnickú Svätojakubskú cestu, ktorá vedie k jeho hrobu do katedrály v španielskom Santiagu de Compostela.

Dlažbové kachličky sú umiestnené od Dómu na Hlavnej ulici až po Námestie maratónca mieru. Dobrovoľníci osadili približne 25 dlaždičiek.

„Košice sú prvým mestom na Slovensku, ktoré má vo svojom historickom centre vyznačenú Svätojakubskú cestu. Keby sme ale išli do zahraničia, tak sa s tým stretneme, je to bežná vec. Napríklad v Krakove, Budapešti, Prahe, vo Viedni. V španielskych mestách na tých hlavných Svätojakubských cestách je to úplne normálna vec. V podstate každá dedina, mesto má nejakým spôsobom vyznačenú Svätojakubskú cestu,“ priblížil kaplán Dómu svätej Alžbety v Košiciach Slavomír Engel.

Začiatok Svätojakubskej cesty na Slovensku je v Dóme svätej Alžbety. „Ďalej vedie do Baziliky svätého Jakuba v Levoči, to je taký prvý úsek. Potom chceme pokračovať ďalej cez celé Slovensko do Popradu, Banskej Bystrice, cez Banskú Štiavnicu do Nitry, Trnavy, Bratislavy a v Rakúsku sa napojiť na ich Svätojakubskú cestu,“ priblížil plány Engel.

V celej Európe existujú Svätojakubské trasy, ktoré vedú priamo do španielskeho mesta Santiago de Compostela. „Pútnici zároveň vyhľadávajú aj miestne, regionálne, alebo národné Svätojakubské cesty. Naším cieľom je vyznačiť Svätojakubskú cestu na Slovensku,“ vysvetlil Engel.

Španielska Svätojakubská cesta je dlhá 800 kilometrov, vedie z francúzskych Pyrenejí, priečne cez severné Španielsko do mesta Santiago de Compostela.

„Z Košíc je to viac ako 3000 kilometrov. Možno si niekto povie, že je to veľa, ale boli takí odvážlivci, ktorí putovali či už z Levoče, alebo Košíc peši. Táto naša cesta z Košíc do Levoče meria 100 kilometrov, je to taký prvý úsek. Na to, aby bol pútnik považovaný oficiálne za pútnika, musí prejsť pešo minimálne 100 kilometrov,“ vysvetlil Engel.

Sám absolvoval túto 3000 kilometrov dlhú pútnickú trasu ako znak vďaky voči Bohu. „Hovorí sa, a pútnici to mnohokrát potvrdzujú, že keď chce človek spoznať Krista, nech ide do Jeruzalema, keď chce spoznať cirkev, nech ide do Ríma a keď chce spoznať sám seba, tak nech ide do Santiaga de Compostela," povedal Engel.

Otvorenie Svätojakubskej cesty sa uskutoční v nedeľu 1. mája v Dóme svätej Alžbety v Košiciach. Podujatie sa začne svätou omšou o 15.00 h a po nej bude posvätenie dlažbovej kocky so symbolom mušle. Pri tejto príležitosti bude v Južnej veži otvorená výstava fotografií o Svätojakubskej ceste, ktorá bude prístupná do konca mája.