Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Košice: Talkshow ukázala, že šport zbližuje zdravých a hendikepovaných

Na snímke slovenská biatlonistka Daubnerová-Gereková. Foto: TASR/Branislav Račko

Ambasádormi 2. inkluzívnej talkshow o športe boli biatlonistka Jana Daubnerová-Gereková a držiteľ hokejového Stanley Cupu Jiří Bicek.

Košice 4. decembra (TASR) – Priblížiť prostredníctvom športu, čo znamená inklúzia pre zdravotne a mentálne postihnutých ľudí, má za cieľ vzdelávací cyklus, ktorý pre stredoškolákov realizuje združenie Špeciálne olympiády Slovensko. Ambasádormi 2. inkluzívnej talkshow o športe, ktorá sa v pondelok konala na Strednej odbornej škole (SOŠ) Ostrovského 1 v Košiciach, boli biatlonistka Jana Daubnerová-Gereková a držiteľ hokejového Stanley Cupu Jiří Bicek.

Ako informovali organizátori, inklúzia je pre zdravotne či mentálne postihnutých ľudí rozhodujúca, keďže prispieva k tomu, aby boli plnohodnotnou súčasťou spoločnosti. Šport je pritom fenomén, ktorý spája ľudí bez rozdielu, keďže chuť súťažiť a prežívať víťazstvá je u nich spoločná.

"V rámci tohto vzdelávacieho cyklu chceme študentom stredných škôl čo najlepšie vysvetliť význam a dôležitosť toho, čo znamená inklúzia pre zdravotne a mentálne postihnutých ľudí. Šport je podľa nás totiž tá najľahšia a najkrajšia cesta inklúzie,"
uviedla Eva Gažová, autorka projektu inkluzívnych talkshow o športe. Prvú inkluzívnu talkshow zažila vyše stovka študentov v októbri v Bratislave.

"Podstatné je, aby sme dokázali prijať inakosť ľudí s hendikepom, brali ich ako seberovných a pomáhali si navzájom. Tento projekt ukazuje inklúziu z opačného uhla, že hendikepovaní športovci motivujú zdravé deti a mládež, aby športovali, z čoho sme nadšení," doplnil Dušan Guľáš, predseda správnej rady Nadácie Slovenského olympijského výboru (SOV).

Poslanie inkluzívnej talkshow oslovilo aj úspešných slovenských reprezentantov. Podľa olympioničky Jany Daubnerovej–Gerekovej je na športe fascinujúce, ako dokáže spájať ľudí. "Prekonávanie vlastných hraníc je veľká inšpirácia a hnací motor do života každého z nás," povedala. Hokejista Jiří Bicek porozprával o tom, aké miesto má v jeho živote šport a či chce odovzdávať svoje skúsenosti mladšej generácii. Organizátori plánujú pokračovať s ďalšími inkluzívnymi talskhow o športe aj budúci rok.

"Som veľmi rád, že budeme šíriť osvetu zo života hendikepovaných ľudí spoločne s olympionikmi, ako aj športovcami združenia Špeciálne olympiády Slovensko. Naše združenie pomáha, spája a hlavne šíri myšlienku, že všetci sme si rovní," konštatoval Miroslav Buľovský, prezident združenia Parasport24, ktoré je partnerom talkshow.