Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Košice podajú trestné oznámenie za spoplatnenie parkovania pri ZOO

K vyberaniu poplatkov došlo v nedeľu, kedy sa v ZOO konalo podujatie Magneti Marelli Beh v Zoo. Podľa Zoo bol poplatok dve eurá za osobné autá a päť eur za autobus.

class="articleimage">Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Košice 18. apríla (TASR) – V súvislosti s výberom poplatkov za parkovanie vozidiel na parkovisku pred košickou ZOO podá mesto trestné oznámenie.

"Evidovaní vlastníci pozemkov, na ktorých sa nachádza parkovisko pred areálom košickej ZOO, prostredníctvom urbariátu neoprávnene vyberali na Veľkonočnú nedeľu (16.4.) poplatky od návštevníkov zoologickej záhrady. Vlastníkom stavby parkoviska je mesto Košice a toto parkovisko je prístupné verejnosti ako bezplatné. Mesto nikdy nerozhodlo o spoplatnení tohto parkoviska," uviedla pre TASR hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.

Podľa jej slov mesto podnikne v najkratšom možnom čase všetky právne kroky, aby sa situácia z Veľkonočnej nedele na parkovisku košickej ZOO už nezopakovala, vrátane podania trestného oznámenia.

K vyberaniu poplatkov došlo v nedeľu, kedy sa v ZOO konalo podujatie Magneti Marelli Beh v Zoo. Podľa Zoo bol poplatok dve eurá za osobné autá a päť eur za autobus.

"Vplyv na návštevnosť ZOO nateraz nevieme odhadnúť. Predpokladáme však, že hlavne mladé rodiny s deťmi to môže odradiť od opakovaných návštev počas jednej sezóny. Celá situácia nás veľmi mrzí, keďže sme sami boli postavení pred hotovú vec a nebola s nami ako správcom mestského parkoviska zo strany Urbariátu Kavečany a ani zo strany mestskej časti Kavečany konzultovaná," povedal pre TASR riaditeľ ZOO Košice Erich Kočner.

Dôvod tohto kroku zo strany urbariátu riaditeľ nepozná. „Podľa mojich informácií sa začalo vyberať v sobotu. Vyberalo sa v sobotu aj nedeľu a tabuľka o výške poplatku za nájom miesta na parkovisku je osadená aj dnes. Podľa našich informácií nevyberajú parkovné, ale nájomné,“ doplnil Kočner.

Výber nájomného za užívanie nehnuteľnosti je podľa starostu mestskej časti Košice-Kavečany Martina Balčíka vecou pozemkového spoločenstva Urbariát Kavečany, p. s. „Dôvodom spoplatnenia miest na státie motorových vozidiel bola skutočnosť, že od vzniku pozemkového spoločenstva, t.j. decembra 2016 do apríla 2017, prebiehali právne a geodetické analýzy spojené s geodetickým zameriavaním hraníc urbárskych pozemkov a následne to viedlo k spoplatneniu státia motorových vozidiel na pozemkoch v správe pozemkového spoločenstva a vo vlastníctve členov pozemkového spoločenstva," tvrdí Balčík s tým, že k spoplatneniu parkovania došlo z iniciatívy Urbariátu Kavečany, p. s.

Problém s vyberaním poplatku riešila i polícia. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jany Mésarovej hliadka na mieste zistila, že ide o majetkovoprávny spor.