Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Účastníci detskej univerzity v Košiciach slávnostne promovali

Slávnostná promócia absolventov piateho ročníka Univerzity bez hraníc 2015 pre žiakov 5. a 6. ročníka základných škôl na UPJŠ v Košiciach v piatok 10. júla 2015. Foto: TASR/František Iván

Žiaci absolvovali program Fakulty verejnej správy a dozvedeli sa, ako funguje štát, kto je zodpovedný občan.

Košice 10. júla (TASR) - Slávnostnou promóciou sa dnes skončil piaty ročník podujatia Univerzita bez hraníc, detskej prázdninovej univerzity pre žiakov 5. a 6. ročníka základných škôl, ktorý organizuje Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Univerzitné posluchárne a laboratóriá spoznávalo spolu 54 školákov počas piatich dní. Popoludnia využívali na športovo-animačné aktivity.

„Naši pedagógovia deťom ukázali, že získavanie nových poznatkov a veda môžu byť i príjemné a zábavné. Verím, že to bol pre všetkých týždeň plný nezabudnuteľných chvíľ a veľmi ma teší, že sa ho už tradične zúčastnili aj deti z detských domovov, ktoré nemajú toľko možností na sebarealizáciu a kontakt s akademickým prostredím ako deti z bežných rodín," komentoval rektor UPJŠ Ladislav Mirossay.

Žiaci absolvovali program Fakulty verejnej správy a dozvedeli sa, ako funguje štát, kto je zodpovedný občan. Na Lekárskej fakulte sa naučili ošetrovať rôzne poranenia a zistili, prečo sú ľudia chorí. Navštívili aj Právnickú fakultu, kde si okrem iného vypočuli, aké následky môže mať zdanlivo nevinná nevhodná komunikácia a zastrašovanie na Facebooku. Na Prírodovedeckej fakulte nahliadli do tajov matematiky, fyziky, informatiky, geografie, chémie a biológie. Skúmali skrytý svet živočíchov, hladkali hady, písali odkazy tajným písmom, sledovali bengálske ohne, či vyrábali zubnú pastu pre slony. Posledný deň detskej univerzity bol venovaný Filozofickej fakulte, tam sa dozvedeli, čo je to filozofia, prečo je dôležité rozmýšľať a vedieť klásť otázky.

„Vďaka rôznorodému zameraniu jednotlivých fakúlt UPJŠ a nadšeniu našich pedagógov, ktorí z roka na rok vylepšujú program pre prázdninujúcich školákov, sa nám opäť podarilo pre deti pripraviť zaujímavé aktivity. Na svoje si prišli všetky deti, bez ohľadu na ich záujmy a záľuby. Vyskúšali si množstvo experimentov a získali veľa nových informácií týkajúcich sa prírodovedných, humanitných či spoločensko-vedných oblastí života," konštatovala vedúca úseku pre propagáciu a marketing, koordinátorka denných aktivít na Univerzite bez hraníc 2015 Jana Oleničová.

Tohtoročný program športových aktivít sa niesol v duchu motta Pohyb-Radosť-Úsmev. „Deti zápolili vo viacerých športových a animačných aktivitách, pri ktorých museli využiť svoje individuálne schopnosti a zručnosti, ale otestovali si aj schopnosť vzájomnej spolupráce a taktické myslenie," poznamenala riaditeľka Ústavu telesnej výchovy a športu Alena Buková.