Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V 131-ročnom rušni Katka zakúrili, predstaví sa na Rušňoparáde

Prvé zapálenie najstaršieho prevádzkovaného parného rušňa v strednej Európe Katky, vyrobenej v roku 1884, po zimnej prestávke v Rušňovom depe Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), a. s., v Košiciach 14. apríla 2015. Foto: TASR/František Iván

Viac o programe možno nájsť na webstránke www.rusnoparada.sk.

Košice 14. apríla (TASR) – Najstarší prevádzkovaný parný rušeň v strednej Európe – populárna 131-ročná Katka dnes v košickom rušňovom depe ožila po zimnom spánku, keď v jej peci zapálili oheň. Katka sa tak opäť predstaví verejnosti počas víkendovej (18.-19.4.) Rušňoparády, tradičnej prehliadky historickej aj modernej železničnej techniky.

"Katka je v plnej kondícii, je pripravená na túto sezónu, a to nielen na Detskej železnici, ale najmä na nasledujúci víkend, kedy tu máme najväčšie železničné 'šialenstvo' na východe Slovenska - Rušňoparádu," uviedol pre novinárov riaditeľ občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

Pozrite si galériu zo zapálenia rušňa Katka:


V rušňovom depe Pri bitúnku 2 sa cez víkend ku Katke pripoja ďalšie štyri parné rušne. Návštevníkov čaká premiéra unikátneho zreštaurovaného legionárskeho vozňa z prvej svetovej vojny, rozlúčka s populárnym parným Malým býčkom zo Zvolena, originálna parná zubačka z Tisovca, ako aj viac ako desať historických vozňov.

"Spolu päť jedinečných parných rušňov a ďalšia zaujímavá technika sa predstaví na točni a bude súčasťou zábavných súťažných disciplín. Historickú železničnú techniku bude vidno na bežných tratiach Košického či Prešovského kraja vďaka mimoriadnym jazdám. Nostalgické vlaky putujú do Košíc z Medzeva, Sečoviec, z Liptova, Spiša, Prešova či Humenného priamo do depa," priblížil Lehotský.

Veľkí aj malí si budú môcť vyskúšať povolanie rušňovodiča, prezrieť si modelárske koľajiská či vojnový prepad z druhej svetovej vojny. Pripravený je zábavný program a kreatívne dielne pre celé rodiny. Už 15. ročník obľúbeného podujatia organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s občianskym združením Detská železnica Košice.

"Predstavíme aj najnovšie eurovlaky získané s pomocou Európskej únie, ktoré zásadným spôsobom menia kvalitu regionálnej dopravy na východom Slovensku. Na sklonku roka 2015 už takmer polovica regionálnej dopravy na Slovensku bude realizovaná klimatizovanými modernými súpravami, ktoré vytlačia z tratí 40-ročné nepopulárne koženkáče," uviedla riaditeľka Odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová.

Rušňoparáda sa začne v sobotu i nedeľu o 9.00 h. Pre návštevníkov je pripravená vlaková kyvadlová doprava z hlavnej stanice. Bezplatnú prepravu v hodinových intervaloch zabezpečí z Nám. Maratónu mieru Dopravný podnik mesta Košice.