Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Ľudia kolabujú: Takto bojujú slovenské mestá a nemocnice s horúčavami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Tropické horúčavy dnes opäť trápili Slovensko. Teplota vzduchu mala miestami podľa predpovede dosahovať až 39 stupňov Celzia, čo predstavuje výstrahu tretieho stupňa.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Záchranári dnes pre kolapsy z tepla zasahovali do šiestej hodiny večer 94-krát. Ich pomoc si najčastejšie vyžiadali ľudia v Banskobystrickom kraji (20), najmenej v Trnavskom (šesť). Informoval o tom Boris Chmel, hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS).

Tropické horúčavy dnes opäť trápili Slovensko. Teplota vzduchu mala miestami podľa predpovede dosahovať až 39 stupňov Celzia, čo predstavuje výstrahu tretieho stupňa.

Horúco má byť aj v sobotu (5.8.). Teploty by už však nemali byť také vysoké ako uplynulé dni a nemali by trápiť celé Slovensko. Najvyššia by mala byť podľa predpovede 34 stupňov Celzia. Okrem Žilinského a Trenčianskeho kraja budú platiť výstrahy vo všetkých ostatných krajoch. V Prešovskom prvého stupňa a v ostatných druhého. V severnejších okresoch výstrahy nehlásia.

Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti a seniorov. Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody, a to v menších dávkach, radí Úrad verejného zdravotníctva. Vysoké teploty sú záťažou i pre vtáctvo v mestách. Operencom možno pomôcť jednoducho, na okenný parapet či záhradku stačí dať nízku misku s vodou, napríklad z kvetináča. Horúčavy predstavujú aj potenciálne nebezpečenstvo pre tvorbu požiarov.

V košickej UNLP pre kolapsy z tepla ošetrili tento týždeň 19 ľudí



V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach od pondelka (31.7.) do dnešnej 13. hodiny pre kolaps z tepla ošetrili 19 ľudí. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Stašková.

Na snímke meteorológ Michal Lörinc drží teplomer, ktorý ukazuje najvyššiu nameranú teplotu tohto leta 36,5 stupňov Celzia na pracovisku Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Milhostove pri Trebišove 4. augusta 2017.
Foto: TASR - Roman Hanc


"Z toho troch pacientov sme museli aj hospitalizovať. Väčšinou išlo o staršie osoby. Konkrétne dnes sme ošetrili už troch ľudí. Pacientov do nemocnice priviezla sanitka alebo prišli sami. Naši odborníci im poskytli adekvátnu zdravotnú starostlivosť vrátane infúznej liečby," uviedla Stašková.

Pre pretrvávajúce teplé počasie podľa jej slov neodporúčajú ľuďom zdržiavať sa na priamom slnku, iba ak s pokrývkou hlavy. "Dôležité je dodržiavať pravidelný pitný režim a obliekať si radšej vzdušné oblečenie svetlej farby. V týchto dňoch je lepšie konzumovať ľahšie jedlá a jesť veľa čerstvého ovocia a zeleniny," zdôraznila Stašková.

Podľa jej slov ak ľudia uvidia, že niekomu v ich okolí prišlo nevoľno z tepla, je potrebné umiestniť ho do tieňa, poskytnúť mu tekutiny a v prípade potreby zavolať záchranku.

Technické služby mesta Prievidza budú kropiť cesty aj počas víkendu



Od 1. augusta, kedy sa teploty v Prievidzi vyšplhali výrazne nad 30 stupňov Celzia, začali Technické služby mesta Prievidza (TSMPD) s celodenným kropením ciest, aby zmiernili dosahy horúčav. Pracovníci sú pripravení realizovať opatrenie dovtedy, kým to bude potrebné, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

"Kropením sa snažíme ochladiť komunikácie a tým znížiť aj intenzitu sálajúceho tepla z vozoviek. Rozdiel medzi teplotou ovzdušia a teplotou vozovky môže dosahovať často 20 až 30 stupňov Celzia. Okrem znižovania sálavého tepla z vozoviek, kropenie povrchu ciest prispieva aj k zvlhčeniu uličného priestoru a zníženiu prašnosti, čo ocenia predovšetkým ľudia s alergiami," povedal Roman Bartoš, vedúci strediska miestnych komunikácií a správy parkovísk TSMPD.

Celodenné kropenie ulíc naplánovali technické služby do konca týždňa, do nedele 6. augusta, to znamená že bude aj počas víkendu. V prípade pretrvávajúcich horúčav sú pracovníci pripravení v kropení pokračovať, až kým vysoké teploty neustúpia.