Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

V košickej zoo pribudli mláďatá, ale aj výstavka nevšedných vajec

Foto: TASR/František Iván

Zoo je od 1. apríla otvorená až do 19.00 h. V týchto dňoch ponúka aj výstavku jedinečných exponátov - originálnych vajec pštrosa afrického dvojprstého, emu hnedého, ale aj labutie či kačacie.

Košice 7. apríla (TASR) - Zoologická záhrada v košických Kavečanoch pozýva návštevníkov počas voľných veľkonočných dní, aby prišli obdivovať hierarchiu v rodinách makaka dlhochvostého, ovce kamerunskej, ťavy dvojhrbej či uhorského dobytka. Zoo je od 1. apríla otvorená až do 19.00 h. V týchto dňoch ponúka aj výstavku jedinečných exponátov - originálnych vajec pštrosa afrického dvojprstého, emu hnedého, ale aj labutie, kačacie, husacie či bažantie vajcia.

"Väčšina chovných zariadení už ožila zvieratkami, ktoré boli počas zimných mesiacov v chovateľskom zázemí. V tomto období je však vzácnejších deväť mláďat, ktoré potešili chovateľov od začiatku roka," priblížila pre TASR Eva Malešová z oddelenia propagácie košickej zoo.

Prvý raz sa návštevníkom predstaví aj nový obyvateľ záhrady - samica kondora veľkého. "Bude obývať najväčšiu voliéru na Slovensku, ktorá sa nachádza v areáli asi sto metrov za vstupom. Kondor veľký k nám pricestoval z poľského Krakova," uviedla Malešová. Tento dravec má najväčšie rozpätie krídel, ktoré môže dosahovať až 320 cm. Samec sa od samice líši nápadným kožovitým výrastkom, ktorý má na koreni zobáka a na čele.

"Odporúčame návštevníkom, aby si v exotáriu všimli aj listárku červenookú – žabku, ktorá sa v Košiciach objaví tiež prvý raz. Spoznáte ju podľa nápadných vypuklých červených očí so zvislou čiernou zreničkou," láka ďalej Malešová. V týchto dňoch opúšťa päť druhov antilop maštaľ, je preto veľmi pravdepodobné, že dve vzorné matky – antilopa lečve a vodárka jeleňovitá ukážu svoje ratolesti.