Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V košickej zoologickej záhrade pribudli ďalšie prírastky

Na snímke mláďatá tučniaka jednopáseho. Košice 17. júla 2018. Foto: TASR/František Iván

Ide napríklad o druhy ako tučniak jednopásy, zebu zakrpatený, daman kapský, či volavka striebristá.

Košice 17. júla (TASR) – Mláďatá viacerých druhov zvierat pribudli v posledných dňoch v Zoologickej záhrade (ZOO) Košice. Ako pre TASR povedal hlavný zoológ košickej zoo Patrik Pastorek, ide napríklad o druhy ako tučniak jednopásy, zebu zakrpatený, daman kapský, či volavka striebristá.

„Pribudli tri mláďatá tučniakov jednopásych, kde sa kŕdeľ rozrástol už nad 20 jedincov. Tučniaky množíme už niekoľko rokov. Tieto mláďatá sa stali 25. a 26. v poradí, ktoré sme v košickej ZOO odchovali," spresnil Pastorek.

Ako prezradil, tešia sa aj z narodenia zebu zakrpateného. „Ide o posvätné plemeno dobytka, ktoré uctievajú hlavne v ázijských štátoch," priblížil Pastorek. Dodal tiež, že sa narodil aj historicky prvý daman v košickej zoo a vôbec v slovenských zoologických záhradách. „Pohlavie mláďaťa zatiaľ ešte nepoznáme, má desať dní a žije v skupine, kde chováme jedného samca a dve samice v spoločnej expozícii s tokami hrubozobými." Ako na svojej internetovej stránke uvádza ZOO Košice, damany kapské tu chovajú od roku 2016. „Vtedy sme získali darom dve samice z olomouckej zoo a samca z holandskej zoo Rotterdam. ZOO Košice chová damany kapské ako jediná slovenská zoologická záhrada," podotkol zoológ.

Posledným prírastkom sú volavky striebristé. Tie tu podľa Pastoreka množia posledné tri roky. „Pravidelne každý rok odchovávame približne štyri mláďatá, tento rok už dve mláďatá vyleteli z hniezda a druhý, chovný pár, sa stará o dve mláďatá, ktoré sú staré približne tri týždne," povedal.

Košická zoologická záhrada je rozlohou najväčšia v strednej Európe. Prevažne sa zameriava na euroázijskú faunu chovanú v priestoroch, ktoré sa svojou veľkosťou a charakterom približujú prírodným podmienkam. ZOO Košice je riadnym členom Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA). Zriaďovateľom príspevkovej organizácie ZOO Košice je Mesto Košice. Od začiatku roka tu prišlo viac ako 100.000 návštevníkov.