Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Do Košíc prišli Vianoce, postavili stromček

Na snímke vianočný strom v Košiciach 21. novembra 2014 počas inštalácie na Hlavnej ulici. Vianočný smrek pochádza z lokality Kojšov a jeho vek lesníci odhadujú na 80 – 90 rokov. Ide o zatiaľ jeden z najstarších košických vianočných stromov. Foto: TASR/František Iván

Strom má 77 rokov, ide tak o jeden z najstarších košických vianočných stromov.

Košice 21. novembra (TASR) - Vianočný strom dnes nainštalovali na Hlavnej ulici v Košiciach. Smrek vysoký 22-metrov pochádza z mestských lesov v oblasti Kojšova (okr. Gelnica).

"Pôvodne mal nejakých 26 metrov, ale vzhľadom na možnú dĺžku prepravy sme ho museli skrátiť na 22 metrov, jeho priemer v prsnej výške bol 66 centimetrov. Strom mal čiastočne narušené korene po víchrici a takisto bol čiastočne poškodený kôrovcom. Rozhodli sme sa preň aj vzhľadom na to, že je pomerne súmerný," uviedol pre novinárov riaditeľ Mestských lesov Košice Tibor Róth. Strom má 77 rokov, ide tak o jeden z najstarších košických vianočných stromov.

Slávnostné rozsvietenie vianočného stromu osadeného pri soche Immaculata bude 5. decembra. Po sviatkoch pôjdu zelené časti podľa Rótha do zoologickej záhrady a zvyšok skončí ako palivové drevo.

Keďže išlo o nadrozmerný náklad, strom z Kojšova do Košíc prevážali lesníci v sprievode policajných vozidiel.