Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vodné lyžovanie v Košiciach sa môže pre vysoké nájomné skončiť

Foto: TASR/Milan Kapusta

Klub vodného lyžovania by mal od nastávajúcej sezóny platiť mesačne likvidačných 3700 eur namiesto 134 eur.

Košice 23. apríla (TASR) – Vodnému lyžovaniu v Košiciach hrozí zánik. Klub vodného lyžovania Trixen, ktorý funguje ako prenajímateľ časti areálu v rekreačnej lokalite Jazero v košickej mestskej časti (MČ) Nad Jazerom, dosiaľ platil počas roka mesačný nájom 134 eur. Od nastávajúcej sezóny by však mal zaplatiť "likvidačných" vyše 3700 eur mesačne. Informovala o tom dnes starostka MČ Nad Jazerom Anna Jenčová.

Pri doterajšej sume podnájmu MČ zvýhodňovala športový oddiel, ktorý prevádzkuje miestny vodnolyžarsky vlek, a to aj pre sezónnosť tejto letnej športovo-rekreačnej aktivity. Nedávna kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) však upozornila, že takýto postup nie je v súlade s Pravidlami prenajímania majetku mesta Košice. Vlastníkom areálu s nehnuteľnosťami je práve mesto, MČ je jeho správcom. Podľa NKÚ, keďže ide o mestský majetok, MČ musí mať na úľavy pri nájomných zmluvách súhlas mesta.

Riešením bol návrh, aby košické mestské zastupiteľstvo schválilo postup MČ pri uzatváraní podnájomných zmlúv v prípadoch hodných osobitného zreteľa vzhľadom na sezónnosť, ako aj rekreačné a športové využitie areálu. Takýto podnájom by podliehal súhlasu trojpätinovej väčšiny členov miestneho zastupiteľstva MČ Nad Jazerom. Na aprílovom zasadnutí však väčšina mestských poslancov tento návrh nepodporila.

"Bohužiaľ, v zmysle zákona a pravidiel prenajímania je teraz koniec vodnému lyžovaniu v Košiciach a ja ako starostka ani poslanci môjho miestneho zastupiteľstva s týmto už nevieme vôbec nič urobiť, a to dokonca ani vedenie mesta, ktoré návrh do mestského zastupiteľstva predložilo," uviedla Jenčová, ktorá kritizuje postoj mestských poslancov. Dodala, že vodnolyžiarskemu oddielu musí dať vysokú sumu prenájmu, a pokiaľ na ňu klub nepristúpi, dostane výpoveď.

Zvýšený prenájom počas celého roka sa pritom týka aj podnikateľov, ktorí v rekreačnom areáli prevádzkujú bufety, najviac však postihne vodnolyžiarsky klub vzhľadom na vlek a rozsah prenajatej vodnej plochy. Jenčová upozornila, že zvýšenie prenájmu nehnuteľností, zarábajúcich prakticky len v lete, sa nutne odrazí aj v cene ponuky občerstvenia pre návštevníkov.

Predseda Klubu vodného lyžovania Trixen a zároveň šéf Slovenského zväzu vodného lyžovania Alexander Vaško pre TASR potvrdil, že mesačná suma 3700 eur je pre nich likvidačná. "Určite je nepredstaviteľné, aby takéto zariadenie zarábalo takéto peniaze," povedal. Prevádzka vodnolyžiarskeho vleku je podľa neho dokonca finančne náročná, keďže nutné je zakúpenie drahých súčiastok od nemeckého výrobcu.

Problém pritom presahuje mesto Košice. "Naši športovci sú takým jadrom reprezentácie Slovenska vo vodnom lyžovaní za vlekom, to znamená, že sa to bytostne dotýka celého Slovenského zväzu vodného lyžovania a jeho financovania," konštatoval Vaško. Dodal, že zatiaľ mu chýbajú podrobnejšie informácie a podklady o situácii, preto nevedel odhadnúť ďalší postup a vývoj situácie.