Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Výstava v košickom STM približuje výstup Slovákov na Mount Everest

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Múzeu sa podarilo získať na výstavu rad trojrozmerných exponátov a osobných predmetov od členov jednotlivých výprav.

Košice 19. marca (TASR) – Výstupy slovenských horolezcov na najvyššiu horu sveta približuje najnovšia výstava v Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach. Pod názvom Everest - Z histórie výstupu Slovákov na Mount Everest ju pripravili Slovenský olympijský výbor - Slovenské olympijské a športové múzeum a STM Košice.

Na vrchol himalájskeho obra ako prví v histórii československého horolezectva vystúpili 15. októbra 1984 Jozef Psotka a Zoltán Demján. Boli v poradí 18. a 19. horolezcom, ktorí zdolali najvyššiu horu sveta bez použitia umelého kyslíka. Pri zostupe zahynul Psotka, rodák z Košíc, legenda československej horolezeckej generácie, pre ktorú lezenie nebolo len naplnením osobných ambícií, ale znamenalo predovšetkým mystické spojenie s prírodou. Od prvej expedície nasledovali ďalšie v rokoch 1988, 1998 a 2011. Výstava pripomína aj ostatných úspešných horolezcov zo Slovenska, ktorí vystúpili na Mount Everest (7) a členov expedícií, ktorí tieto výstupy zabezpečovali.

Múzeu sa podarilo získať na výstavu rad trojrozmerných exponátov a osobných predmetov od členov jednotlivých výprav. Nechýbajú ani osobné veci Jozefa Psotku, ktoré na výstavu zapožičal jeho syn Ján. Medzi vzácnymi exponátmi z Everestu, ktoré do múzea darovali členovia výpravy, zaujme aj certifikát Ministerstva turistiky Nepálu, ktorý potvrdzuje úspešný výstup československých horolezcov. Súčasťou výstavy je aj projekcia filmového dokumentu Krutá výzva od Miloslava Končoka, ktorý autenticky zachytáva činnosť prvej slovenskej expedície.

Výstava okrem úspešných výstupov na vrchol pripomína aj históriu objavovania Mount Everestu. Medzi vzácnymi predmetmi je aj zo súkromnej zbierky zapožičaná päťdolárová bankovka Nového Zélandu s vyobrazením sira Edmunda Hillaryho s jeho vlastnoručným podpisom. Práve Hillarymu a nepálskemu šerpovi Tenzingovi Norkejovi je uznané prvenstvo výstupu na najvyššiu horu z 29. mája 1953.

Výstavu v budove STM na Hlavnej ulici 88 si možno pozrieť do 17. apríla.