Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Návrh zmeny parkovania v Košiciach sa na zastupiteľstvo nedostane

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Návrh podal opozičný mestský poslanec Oto Žarnay.


Košice 31. augusta (TASR) – Návrh na zrušenie rozšírenia spoplatneného parkovania v centre Košíc o desať rezidentských lokalít, ktorý podal opozičný mestský poslanec Oto Žarnay, mesto nezaradí do návrhu programu zasadnutia Mestského zastupiteľstva (MsZ), ktoré sa uskutoční 12. septembra. Magistrát argumentuje, že návrh zmeny Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o parkovaní predložil Žarnay 25. augusta, takže v prípade jeho predloženia na rokovanie nebude dodržaná lehota, stanovená rokovacím poriadkom MsZ.

"Právne stanoviská a analýzy jednoznačne odporúčajú nezaradiť návrh poslanca Žarnaya do programu najbližšieho rokovania MsZ," informovala dnes hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

K veci sa vyjadril aj primátor Košíc Richard Raši. "Navrhujem legislatívne čisté a hlavne právne nespochybniteľné riešenie, ktorým je mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva na žiadosť tretiny poslancov, na ktorom sa budeme návrhom na zmenu všeobecne záväzného nariadenia zaoberať," konštatoval.

Žarnayov návrh VZN zužuje rozsah plateného parkovania, ktoré podľa zmluvy s mestom spravuje firma EEI, do stavu pred 1. júlom tohto roka. Poslanec, ako aj aktivisti odmietajúci nový systém parkovania chceli, aby návrh schválilo už najbližšie MsZ.

Magistrát však argumentuje viacerými právnymi stanoviskami vrátane sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR, podľa ktorej rokovací poriadok je záväzný pre poslancov, orgány zastupiteľstva, primátora, ako aj administratívny aparát mesta. "Ak je poslanecký návrh predložený v čase, kedy pred dátumom zasadnutia zastupiteľstva nestihne uplynúť lehota určená v rokovacom poriadku, návrh zmeny nariadenia by sa mal prerokovať až na ďalšom zasadnutí," uvádza sa v stanovisku rezortnej sekcie.

Právny a legislatívny referát magistrátu zdôrazňuje, že zaradenie návrhu do programu MsZ 12. septembra bude v rozpore s rokovacím poriadkom, resp. so zákonnou povinnosťou poslancov dodržiavať rokovací poriadok. Docent Martin Vernársky z Fakulty verejnej správy UPJŠ v Košiciach v odbornom vyjadrení konštatoval, že "poslanec, ktorý predkladá návrh v rozpore s rokovacím poriadkom, nemôže vyžadovať od primátora mesta zaradenie svojho návrhu do programu zasadnutia, lebo by ho tým nútil porušovať interný predpis, ktorý primátor mesta sám nevydal". Ak poslanec predkladá návrh na rokovanie zastupiteľstva v rozpore s rokovacím poriadkom, porušuje tým podľa neho svoju zákonnú povinnosť, obsiahnutú v zákone o obecnom zriadení, ako aj obsah svojho sľubu.

"Mesto Košice nemôže vedome porušovať rokovací poriadok mestského zastupiteľstva, ani zákon o obecnom zriadení. Mestskí poslanci schválili rokovací poriadok a podľa zákona ho majú aj dodržiavať. Preto nechávame na vlastnom zvážení pána poslanca Žarnaya, ako bude ďalej postupovať,"
uviedla Šnajdárová.