Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Košická zoo pripravila program počas Medzinárodnej noci netopierov

Ilustračná snímka Foto: Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku

Noc netopierov bude pokračovať presunom do areálu, kde sa účastníci pomocou odchytových sietí a ultrazvukového detektora dozvedia, aké druhy netopierov žijú v areáli zoo.

Košice 25. augusta (TASR) – Zoznámiť sa bližšie s jediným lietajúcim cicavcom na Slovensku budú môcť záujemcovia v piatok (26. 8.) v košickej Zoologickej záhrade počas Medzinárodnej noci netopierov. Akcia sa začne o 18.00 h prezentáciou na tému európske druhy netopierov a ich ochrana, ktorú pripravil ornitológ a chiropterológ Ľuboš Korytár.

"Noc netopierov bude pokračovať presunom do areálu, kde sa účastníci pomocou odchytových sietí a ultrazvukového detektora dozvedia, aké druhy netopierov žijú v areáli zoo. Uvidia aj to, ako sa určuje pohlavie a kontroluje zdravotný stav," informovala Eva Malešová z košickej zoo.

Do Medzinárodnej noci netopierov sa zoo zapája druhý raz. Program pre verejnosť pripravila v spolupráci so Spoločnosťou na ochranu netopierov. Podujatie zaradila zoo do kampane Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA) na ochranu európskej fauny. "Vlaňajší program zameraný na prevenciu a vyvracanie mýtov a predsudkov spojených s netopiermi sa stretol s mimoriadnym ohlasom verejnosti," uviedla Malešová.

Noc netopierov sa koná vždy posledný augustový víkend od roku 1997. Vyhlasuje ju sekretariát Dohovoru o ochrane európskych populácií netopierov EUROBATS a koná sa vo viac ako 30 štátoch s cieľom propagovať ochranu netopierov.