Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Košice zrekonštruovali knižnicu pre mládež

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Kompletnú obnovu pobočky s nákladmi takmer 180. 000 eur realizovali cez eurofondy v rámci projektu Knižnica budúcnosti sa mení na priestor komunít.

Košice 29. novembra (TASR) - Knižnica pre mládež mesta Košice v stredu slávnostne otvorila zrekonštruovanú pobočku na Humenskej ulici. Kompletnú obnovu pobočky s nákladmi takmer 180.000 eur realizovala cez eurofondy v rámci projektu Knižnica budúcnosti sa mení na priestor komunít.

Stavebné práce stáli zhruba 103.000 eur, čím sa podarilo podstatne zlepšiť úroveň hygienických štandardov. "Cieľom ďalších nákupov bolo zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb. V rámci tohto balíka sme nakúpili interiérové vybavenie, nový knižnično-informačný systém Tritius, plazmové dezinfikátory a automatizovaný terminál na meranie telesnej teploty či rozpoznávanie tvárí. Tešíme sa tiež zo schodiskovej plošiny, ktorá umožní návštevu knižnice už aj osobám s telesným znevýhodnením," informovala riaditeľka knižnice Kamila Prextová.

Pobočka na Humenskej ulici v mestskej časti Západ je jednou z najväčších pobočiek Knižnice pre mládež mesta Košice a slúži čitateľom všetkých vekových kategórií. V jej ponuke je viac ako 12.300 rôznych knižných titulov, vlani ju navštívilo takmer 14.600 návštevníkov. Pri slávnostnom otvorení dostala pobočka aj nový názov - Humbuk, ktorý jej vymysleli čitatelia v rámci verejnej výzvy.

Knižnica uviedla, že financie na modernizáciu získala ako nenávratný príspevok cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP), z vlastných zdrojov použila 13.500 eur.

Ďalšiu obnovenú pobočku Nezábudka na Poľovníckej ulici knižnica slávnostne otvorila 21. novembra. Tento projekt financovala cez Fond na podporu umenia.