Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Košická detská historická železnica ponúka vo vlaku aj divadlo

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Počas prázdnin premáva detská železnica podľa cestovného poriadku vždy vo štvrtok, v piatok, sobotu a v nedeľu.

Košice 14. júla (TASR) - Košická detská historická železnica (KDHŽ) ponúka každú júlovú sobotu pre svojich cestujúcich divadelnú rozprávku.

Dnešok bude podľa informácií riaditeľa KDHŽ Ľubomíra Lehotského patriť Divokému západu a zoskupeniu WILD WEST SHOW s novým predstavením Vlak plný peňazí.

"Rozprávkový vláčik má odchod z Čermeľa každú júlovú sobotu vždy o 9.15, 11.15, 13.15 a 15.15 h. Dej rozprávky sa odohrá na stanici v Čermeli a na Alpinke," dodal Lehotský. KDHŽ sa okrem toho predstaví aj v Poľsku na Beskydskej lesnej železnici v Majdane, blízko Medzilaboriec, kde v utorok 17. júla pripraví Deň s Košickou detskou historickou železnicou. "Návštevníkov z Poľska by sme chceli takýmto spôsobom pozvať do Košíc, kde premáva najstarší prevádzkovaný rušeň v strednej Európe," vysvetľuje Lehotský jeden z cieľov projektu Karpatský vláčik, ktorý je podporený ministerstvom dopravy a združením Karpatský euroregión.

Detská železnica v košickom Čermeľskom údolí.
Foto: TASR/František Iván
Ďalšiu sobotu (21.7.) prinesie Divadlo EX-KA príbeh o Paniberkovi na železničnej stanici. "Jedinečná divadelná formancia pozostáva z neuveriteľných situácií, ktoré sa stali kocúrovi Paniberkovi na stanici a vo vlaku. Kocúr Paniberko je postavička z rozprávkovej knihy Mačacie rozprávky od košického spisovateľa Stanislava Rakúsa. Každému chce pomôcť, ale nie vždy sa mu to podarí, hlavne ak je vo vlaku plnom cestujúcich. Veríme, že deti pomôžu Paniberkovi docestovať v poriadku," zdôraznil Lehotský.

V závere júla poctí Čermeľské údolie svojou návštevou Kocúr v čižmách a divadlo CILILILNG z Prešova. Prešibaný kocúr, ktorý s pomocou umu a fígľu dokáže prekabátiť stráže, pána kráľa aj zlého čarodeja, získa pre svojho nového pána majetok, ruku princeznej a polovicu kráľovstva. "Nachodí sa veľa po svete, no či vie aj cestovať detskou železnicou, to sa ukáže až v sobotu 28. júla," uzavrel Lehotský. Počet miest v divadelných vagónikoch je obmedzený a nedá sa vopred rezervovať. Počas prázdnin premáva detská železnica podľa cestovného poriadku vždy vo štvrtok, v piatok, sobotu a v nedeľu.