Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Košičania chcú preraziť vo svete s dávkovačom pečiva

V Košiciach predstavili prvé zariadenie na hygienické dávkovanie a balenie pekárenských výrobkov. Vynálezcami sú Marek Vician (vľavo) a Ladislav Petráš. Na snímke automat vydáva rožky. Košice, 7. apríla 2014. Foto: TASR/František Iván

Košičania majú svoj patent chránený nielen v SR, ale aj v ČR, Rakúsku, Maďarsku, Rusku, Ukrajine, Nemecku, Poľsku, taktiež vo Svetovej organizácii duševného vlastníctva v Európskom patentovom úrade.

Košice 7. apríla (TASR) - Zariadenie na dávkovanie pečiva sa pravdepodobne čoskoro objaví v slovenských supermarketoch. "Doteraz žiadne podobné zariadenie neexistovalo. Ľudia chytali pečivo rukami, čo bolo nehygienické a aj protizákonné," uviedol pre TASR Marek Vician, prokurista spoločnosti Patent Pending, s.r.o., z Košíc, ktorá zariadenie vyvinula a aj naň získala patent. Podľa Viciana ide o systém, aký nemá zatiaľ obdobu nikde vo svete.

"Zariadenie sme vyvíjali štyri roky s tým, že celý výskum, technologický vývoj aj výroba sa museli uskutočňovať v utajení, aby sme sa nedočkali toho, že nám niekto náš nápad ukradne," dodal Vician. Ako ďalej doplnil, vychádzali z toho, že zákon hovorí, že predajca je povinný zabezpečiť predaj nebaleného pečiva prostredníctvom technických zariadení. "Žiadne technické zariadenie sme však v obchodoch nezaregistrovali, preto sme sa rozhodli vyrobiť ho sami," povedal.



Dávkovač pečiva funguje podobne ako napríklad automaty na nápoje. Zákazník si vyberie druh pečiva, počet, stlačí príslušné tlačidlo a do vrecúška mu prístroj vydá tovar a tiež čiarový kód pre pokladnicu. "Hlavnou výhodou zariadenia je, že zabráni priamemu kontaktu zákazníka s pečivom pred a počas predaja," objasnil ďalej Vician s tým, že automat ušetrí aj veľa predajnej plochy, pretože jeho pôdorys je menší ako plocha s predajnými košmi na pečivo, ktoré sa používajú teraz.

Košičania majú svoj patent chránený nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike, Rakúsku, Maďarsku, Rusku, Ukrajine, Nemecku, Poľsku, taktiež vo Svetovej organizácii duševného vlastníctva v Európskom patentovom úrade.