Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Košická knižnica pre mládež pripravila na marec rozprávky i súťaže

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dni od 1. do 6. marca budú tradične v znamení Týždňa slovenských knižníc.

Košice 29. februára (TASR) - Stretnutia so spisovateľmi, rozprávky, súťaže, výstavu detských výtvarných prác i premietanie dokumentárnych filmov, to všetko predstavuje marcový Mesiac knihy v Knižnici pre mládež mesta Košice. Atraktívnymi podujatiami zameranými na literatúru a vzdelávanie sa knižnica chystá osloviť široký okruh svojich čitateľov.

Dni od 1. do 6. marca budú tradične v znamení Týždňa slovenských knižníc. "Privítame u nás Daniellu Ferkovú, Ellu Michaelu Hajdukovú a Martu Hlušíkovú, spisovateľky, ktorých tvorba je určená práve mladým čitateľom," priblížila riaditeľka knižnice Iveta Hurná. Okrem autorských besied budú vo všetkých pobočkách prebiehať rozprávkové a náučné podujatia pre školské kolektívy, ich počet presiahne päťdesiatku.

Výročie narodenia Pavla Dobšinského (16. marca 1828), známeho zberateľa slovenských rozprávok a folkloristu, každoročne knižnica oslavuje ako Deň ľudovej rozprávky. Venuje ho nielen deťom, ale aj dospelým, ktorí vyrástli na rozprávkových príbehoch, kde dobro vždy zvíťazí nad zlom. "Tento rok sa ho chystáme osláviť až štyridsiatkou rozprávkových podujatí, ktoré sa uskutočnia v dňoch od 14. do 18. marca, aby sme ich mohli sprostredkovať vo všetkých pobočkách a pre deti po celom meste," uviedla Hurná.

V marci knižnica zároveň vyhlási už 21. ročník literárnej súťaže pre mladých začínajúcich autorov Literárne Košice Jána Štiavnického. Do súťaže sa môžu zapojiť žiaci 5.–9. ročníka základných škôl a 1.–4. ročníka osemročných gymnázií, ktorí môžu svoje práce posielať do 1. apríla na adresu sutazekniznica@gmail.com. "Aktuálne témy súťaže pre poéziu aj prózu budú Časožrút a časožrútka, Denník starého bicykla a Píše sa rok 3000," informovala šéfka knižnice. "Ďalšie podmienky súťaže budú zverejnené na našej webovej stránke."

Marec sa ponesie aj v duchu voľby Kráľa detských čitateľov, ktorá bude pokračovať svojím druhým, semifinálových kolom. Uskutoční sa 10. marca v pobočke na Humenskej 9 a určí finalistov, ktorí v poslednom kole zabojujú o titul Kráľa detských čitateľov 2016, ale aj o Kráľa Sympatia 2016.

V spolupráci s občianskym združením Človek v ohrození knižnica naďalej ponúka možnosť nazrieť do archívu 16. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov. K dispozícii má 11 vybraných titulov festivalu, ktoré si záujemcovia môžu pozrieť v rámci individuálneho skupinového premietania vo vopred dohodnutom termíne. Ponuka premietania platí do 23. marca.

Knižnica láka aj výstavou diel 38. až 42. ročníka Medzinárodnej detskej výtvarnej výstavy Lidice, ktorá je verejnosti sprístupnená v LitParku na Kukučínovej 2 do 11. marca. Oživením marcového programu budú aj hudobné vystúpenia a prezentácie hudobných nástrojov, ktoré knižnica deťom prináša v spolupráci s hudobníkom Jankom Hrubovčákom. Podrobnejší program nájdu záujemcovia na webstránke www.kosicekmk.sk.