Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Košická polícia eviduje viac násilných prípadov, za ktorými sú deti

Zaznamenali sme štyri prípady lúpežných prepadnutí, krádeže na osobách a tiež priestupky na úseku majetkovej trestnej činnosti.

Košice 20. marca (TASR) - Košická polícia eviduje od začiatku tohto roka viacero prípadov násilnej trestnej činnosti, ktorú opakovane páchajú maloletí a mladiství.

"Zaznamenali sme štyri prípady lúpežných prepadnutí, krádeže na osobách a tiež priestupky na úseku majetkovej trestnej činnosti, ktorých sa dopúšťajú tie isté osoby vo veku osem až 15 rokov," informovala dnes TASR hovorkyňa košických krajských policajtov Jana Mésarová.

Podľa nej tieto osoby boli páchateľmi aj nedávno medializovaného prípadu znásilnenia desaťročného dievčaťa a tiež minuloročného prípadu šírenia nákazlivej choroby, kedy injekčnou striekačkou na zastávke MHD zranili školáčku.

"Keďže osoba, ktorá v čase spáchania trestného činu nedovŕšila štrnásť rokov, v zmysle Trestného zákona nie je trestne zodpovedná, na zabránenie protiprávneho konania týchto maloletých osôb polícia opakovane žiadala Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o nariadenie ústavnej výchovy maloletým páchateľom," dodala Mésarová.

Podľa nej však do dnešného dňa tieto maloleté osoby neboli umiestnené v reedukačných zariadeniach. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny to odôvodnil tým, že nie sú miesta na ich umiestnenie.

Aj prostredníctvom okresnej prokuratúry polícia žiadala o nariadenie ochrannej výchovy u osôb starších ako 12 rokov. "Podľa našich vedomostí tieto návrhy boli podané u dvoch osôb. Vo všetkých prípadoch polícia spracovala podnety na začatie trestného stíhania rodičov jednotlivých maloletých páchateľov týchto skutkov, ktorí svojim deťom umožňujú viesť záhaľčivý život. Tieto veci sú v štádiu vyšetrovania," uviedla Mésarová.