Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Košická SOŠT bude po novom spolupracovať s vodárenskými spoločnosťami

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Ďalšou novinkou je, že na základe predloženého projektu sa bude môcť vykonávať základná príprava členov hasičských jednotiek.

Košice 28. augusta (TASR) – Stredná odborná škola technická (SOŠT) v Košiciach otvára od septembra nový študijný odbor technik vodár - vodohospodár, ktorého autormi sú pedagógovia. Škola ho bude štyri roky experimentálne overovať.

"Na tento odbor bolo prijatých 22 žiakov, teda jedna trieda. Pri zabezpečovaní výchovno-vzdelávacieho procesu bude škola spolupracovať s vodárenskými spoločnosťami na Slovensku a so Slovenským vodohospodárskym podnikom," uviedol pre TASR riaditeľ SOŠT Ján Pituch.

Novým odborom, ktorý otvárajú, je aj ochrana osôb a majetku pred požiarmi. "Ďalšou novinkou je, že našej škole Ministerstvo vnútra SR - Prezídium Hasičského a záchranného zboru na základe predloženého projektu vydalo oprávnenie na vykonávanie základnej prípravy členov hasičských jednotiek. Novinkou by mala byť aj základná odborná príprava technikov požiarnej ochrany, ktorej projekt je momentálne v schvaľovaní na Ministerstve vnútra SR - Prezídiu Hasičského a záchranného zboru. Po schválení bude škola organizovať túto prípravu pre žiakov s cieľom rozšírenia možností ich uplatnenia sa na trhu práce," vysvetlil Pituch.

SOŠT má tiež elokované pracovisko v obci Kecerovce v okrese Košice-okolie, kde žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia zapájajú priamo do praxe. Podľa Pitucha ide o ich najväčšie elokované pracovisko. V študijných odboroch stavebná výroba, výroba konfekcie, stolár a krajčír budú mať od septembra 142 žiakov.

"Žiaci stavebnej výroby sa budú podieľať na produktívnych prácach so zameraním na výrobu zámkovej dlažby a rôznych betónových výrobkov, žiaci výroby konfekcie budú pokračovať v projekte zameranom na šitie v rámci modelového zákazkového krajčírstva. V spolupráci s odborom školstva Úradu Košického samosprávneho kraja a Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny uvažujeme o vytvorení absolventskej firmy, v ktorej by poskytovali služby práve absolventi elokovaných pracovísk, týka sa to všetkých elokovaných pracovísk školy," pokračoval riaditeľ SOŠT v Košiciach.

Do prvého ročníka SOŠT v Košiciach bolo podľa Pitucha zapísaných 399 žiakov. "Celkovo v školskom roku 2016/2017 bude v našej škole študovať 1070 žiakov. V novom školskom roku otvoríme spolu 46 tried, z toho v prvom ročníku 16 a osem tried na elokovaných pracoviskách pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia," priblížil Pituch s tým, že presný počet žiakov budú vedieť v polovici septembra, keď budú spracovávať štatistiku.