Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Smog zvýšil v Košiciach počet pacientov s respiračnými ochoreniami

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

UNLP eviduje vyšší počet pacientov s chronickým ochorením pľúc ako asthma bronchiale alebo chronická obštrukčná choroba pľúc, u ktorých dochádza k významnému akútnemu zhoršeniu základného ochorenia.

Košice 2. februára (TASR) - Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach zaznamenala v týchto dňoch nárast výskytu respiračných ochorení. Dôvodom je okrem zimy, kedy je zvýšený počet pacientov s týmto ochorením, i smog, ktorý sa tam v uplynulých dňoch vyskytol.

"V ostatnom období evidujeme vyšší počet pacientov s chronickým ochorením pľúc ako asthma bronchiale alebo chronická obštrukčná choroba pľúc, u ktorých dochádza k významnému akútnemu zhoršeniu základného ochorenia. Toto zhoršenie je často sprevádzané  koincidenciou infektu, či už bakteriálneho, alebo vírusového," uviedla pre TASR hovorkyňa UNLP v Košiciach Ivana Stašková.

Komplikované a ťažšie stavy museli podľa jej slov hospitalizovať. "Na klinike pracujú dve príjmové a konziliárne ambulancie tak, aby bolo možné zvládnuť nárast pacientov," spresnila Stašková.

"Zdravým osobám odporúčame vyhýbať sa miestam s vyšším výskytom smogu. U chronicky chorých ľudí je to potreba trvalého užívania indikovaných liekov, u akútne zhoršených je nevyhnutné zvýšenie dávky alebo doplnenie ďalšej účinnej terapie," dodala hovorkyňa nemocnice.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v nedeľu (29.1.) upozornil verejnosť na nepriaznivú smogovú situáciu v Košiciach, Ružomberku, Martine a Žiline. Vydal signál "upozornenie" - prvý stupeň smogovej situácie, keďže nameral prekročenie prahu koncentrácie častíc dva po sebe nasledujúce dni.

Dnes vďaka zmene charakteru počasia, ktoré prinieslo zlepšenie kvality ovzdušia, SHMÚ odvolal upozornenie aj v regiónoch na východe Slovenska. Ide o mestá Jelšava, Košice, Veľká Ida, Strážske, Humenné a Vranov nad Topľou. V stredu (1.2.) boli odvolané smogové výstrahy na západnom a strednom Slovensku. Situácia je v súčasnosti priaznivá už na celom území krajiny. Koncentrácia prachových častíc PM10 v ovzduší nikde neprekračuje limitné hodnoty.