Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Košická zoo funguje v obmedzenom režime

V košickej ZOO potvrdili druhé nálezisko vtáčej chrípky na Slovensku. Príznaky sa spozorovali u štyroch kusov kačice pižmovky lesklej. Na snímke mapa ZOO v Košiciach 4. januára 2017. Foto: TASR/František Iván

Zoo bola kvôli výskytu vtáčej chrípky od začiatku januára pre verejnosť zatvorená.


Košice 1. februára (TASR) – Nakoľko nedošlo v košickej zoo k výskytu ďalších prípadov vtáčej chrípky, odnes ju čiastočne sprístupnili pre verejnosť. Z dôvodu výskytu vtáčej chrípky bola od začiatku januára pre verejnosť zatvorená.

"Návštevníci majú možnosť vidieť pavilóny exotária a minivivária, majú možnosť vidieť medvede, tulene, levy, takisto majú možnosť vidieť opice na pavilóne a niektoré druhy kopytníkov," uviedol dnes pre TASR riaditeľ zoo Erich Kočner.

Vzhľadom na to, že sprístupnená časť zoologickej záhrady je menšia ako polovica prehliadkového areálu, pristúpili podľa jeho slov ku zníženiu vstupného na polovicu.

Na otázku, kedy si budú môcť ľudia pozrieť celý areál, Kočner uviedol, že to závisí od rozhodnutia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. "Predpokladám, že vo februári by mohlo dôjsť k sprístupneniu celej zoologickej záhrady. Sú to len hypotetické úvahy, pretože je veľmi dôležité nielen to, ako plníme uložené opatrenia, ale aj to, či náhodou nedôjde k potvrdeniu vtáčej chrípky u nejakého voľne žijúceho jedinca v pásme o polomere troch kilometrov od našej zoologickej záhrady," dodal riaditeľ.

Začiatkom januára Štátna veterinárna a potravinová správa SR potvrdila v košickej zoo výskyt vtáčej chrípky typu H5N8 u kačíc pižmovky lesklej. Štyri kačice boli utratené a zariadenie bolo ihneď zatvorené. Zároveň tam boli prijaté potrebné opatrenia proti šíreniu ochorenia, ako napríklad dezinfekcia vstupov, náradia, používanie rúšok, ako aj hygienického brodu pre autá.